Într-un interviu acordat Rise Project şi preluat de Adevărul (AICI), Csibi Barna, extremistul care ne dădea lecţii de istorie arzându-l pe Avram Iancu, dezvăluie fără jenă dorinţa Rusiei de a sparge România în bucăţi din ”interes strategic”. Sigur că atunci când atrăgeam atenţia asupra acestei alianţe peste România dintre Putin şi Orban, declaraţiile mele erau privite cu circumspecţie şi catalogate ca exagerate. Acum, avertismentul vine din partea unuia care îşi petrece vremea în Ucraina în încercarea de a sprijini separatismul maghiar de acolo după ce în România nu prea i-a reuşit.

O primă soluţie ar fi să-i recomandăm diplomatic lui Viktor Orban să stea la el acasă, să le promită cetăţenilor maghiari din Ungaria câte teritorii străine îşi doreşte, dacă asta îi aduce voturi, dar să nu-i permitem să transforme o fantasmagorie horthystă în politică externă manifestată la liber pe teritoriul românesc

Că Putin şi Orban se joacă de trasatul graniţelor precum Stalin şi Horthy în 1940 reprezintă doar e reiterare a unei istorii criminale şi tragice pentru poporul român. Că România îi permite lui Orban să vină să facă acest gen de jocuri din Transilvania, aici avem de a face cu inconştienţa statului român. Măcar în 1940 Horthy nu a fost invitat înainte de raptul teritorial al Ardeaului de Nord să-şi manifeste liber dorinţele. A venit doar după invazie, călare pe cal alb, aşa cum fac în zilele noastre oficialii Budapestei aducându-ne mesajul de pace şi prietenie al separatismului teritorial. Mai rămâne să-l invităm şi pe Putin să ne spună şi el cum vede viitorul României şi care este dorinţa sa în privinţa graniţelor noastre!

Poate că o primă soluţie ar fi să-i recomandăm diplomatic lui Viktor Orban să stea la el acasă, să le promită cetăţenilor maghiari din Ungaria câte teritorii străine îşi doreşte, dacă asta îi aduce voturi, dar să nu-i permitem să transforme o fantasmagorie horthystă în politică externă manifestată la liber pe teritoriul românesc.

Mai grav este că nici puterile europene nu îi atrag serios atenţia lui Viktor Orban asupra jocurilor periculoase pe care le face pe mână cu Putin, dar nici nu ar avea cum, de vreme ce, vizavi de Putin, atitudinile nu sunt tocmai clare. Angela Merkel a fost deja taxată de ucraineni cu o  deloc onorantă sintagmă de ”Frau Ribbentrop” în urma apariţiei fotografiilor în care se întreţinea cordial cu Putin la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia (AICI). Ghiciţi cine mai apare în poza respectivă? Nimeni altul decât Viktor Orban. Din nou, o alăturare faţă de situaţia din 1940 e imposibil de evitat, chiar dacă pare forţată. Sper ca istoria să nu îmi dea dreptate...