Dobrovolschi, despre eliminarea CSAT din numirea şefului DGIPI: E un demers îngrijorător, cu miză politică. Vine să limiteze atribuţiile preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mădălina Dobrovolschi. FOTO Inquam Photos
Mădălina Dobrovolschi. FOTO Inquam Photos

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, marţi, într-o declaraţie de presă de la Palatul Cotroceni, faptul că eliminarea CSAT din procedura de numire a şefului DGIPI are o „miză politică“, fiind urmărită „limitarea atribuţiilor preşedintelui“.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii: 

Principalele evenimente de pe agenda preşedintelui Klaus Iohannis. Joi, 18 mai, mai multe decoraţii acordate unor personalităţii şi instituţii româneşti. Vineri. 19 mai, preşedintele va fi gazda unei ceremonii în cadrul căreia vor fi premiate cadre universitare marcante. Luni. 22 mai, preşedintele va face o vizită în Braşov, printre obiectivele vizitei fiind: vizitarea Universităţii Transilvania, a Spitalul Sfântul Constantin. Joi, 25 mai, la Bruxelles, preşedintele va participa la summitul NATO. Va fi un prilej pentru a se sublina valorile pe care se fundamentează alianţa, fiind pentru prima dată când la acest summit vor fi doi preşedinte noi, cel al SUA şi Franţei. Temele de dezbatere: consolidarea alianţei, cu accent pe sectorul apărării, creşterea rolului NATO privind terorismul, Evenimentul vine să măsoară nivelul de implementare al deciziilor luate la summitul de la Varşovia.

Reporter: A discutat preşedintele cu Laura Corduţa Koveşi în contextul procesului privind alegerile prezidenţiale din 2009?

Dobrovolschi: Nu este un subiect care să se află pe lista de discuţii a preşedintelui.

Reporter: Are de gând Iohannis să discute şi cu partidele numirea unui nou şef al SIE? 

Dobrovolschi: Este un subiect care va fi analizat şi i se va da un răspuns atunci când domnul preşedinte va considera că este oportun.

Jurnalist: În ultmele zile se discută subiectul arhivelor SIPA. Există o poziţie oficială a preşedintelui în acest sens?

Dobrovolchi: Există o legislaţie foarte clară în acest sens. Există persoane îndreptăţite să facă toate demersurile în această situaţie. Nu preşedintele României e cel care a clasificat aceste informaţii şi, evident, Administraţia Prezidenţială nu are atribuţii în acest domeniu al desecretizării. Legislaţie trebuie aplicată la litera ei.

Jurnalist: Senatul a eliminat CSAT din numirea DGIPI. Care este poziţia preşedintelui în acest sens?

Dobrovolschi: Este un demers cu o miză politică. Este o nou acţiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a  atribuţiilor preşedintelui. La fel a fost şi-n cazul ANCOM. Prin votul de ieri de la Senat, această conducere a DGIPI va fi stabilită de un ministru, fără avizul CSAT, implicit a preşedintelui,. Vorbim de o insituţie foarte importantă pentru apărarea ţării. Conform Constituţiei, preşedintele este comandantul forţelor armate. E important ca fiecare instituţie care are legătură cu forţele armate să aibă şi avizul CSAT.

Care este raţiunea eliminării CSAT? Nu ne putem gândi decât faptul că raţiunea e pur. Sunt influenţe negative în ceea e priveşte arhitectura statului, arhitectura constituţională. Este grav şi îngrijorător modul cum se acţionează. Vedem că este o practică pe care acest Guvern o tot foloseşte.CSAT ar trebui să-şi dea avizul pe acest subiect.

Intervenţia preşedintelui în numiri de acest fel  are ca scop menţinerea unui echilibru instituţional, iar ceea ce s-a întâmplat reprezintă un semnal de alarmă pentru statul de drept.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite