Ponta, interviu pentru ABC: „Nu am niciun interes să-i iau locul lui Băsescu, cel puţin nu în primii zece ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax | Ponta găseşte imposibilă coabitarea cu Băsescu
FOTO: Mediafax | Ponta găseşte imposibilă coabitarea cu Băsescu

Premierul român Victor Ponta a acordat un intervu publicaţiei spaniole ABC, în care spune că România trebuie să scape de Traian Băsescu pentru a realiza toate reformele de care are nevoie. Deşi înţelege spaniola şi vorbeşte franceza, Ponta a ţinut ca interviul să aibă loc în engleză pentru că, spune el, în aceste vremuri atât de speciale, trebuie să fie precis în vorbire.

Liderul socialist Victor Ponta a venit la putere în luna mai şi, în numai trei luni, s-a cufundat într-o colosală luptă politică, derivată din înfruntarea sa cu preşedintele, liderul de centru-dreapta, Traian Băsescu, înfruntare care a divizat ţara şi a suscitat critici aspre din partea Uniunii Europene, comentează ABC.

Ponta a explicat că, în ciuda faptului că a vrut să coabiteze cu preşedintele şi să aplice agenda de reforme pe care o propusese, aceste obiective au fost imposibil de atins, în principal din cauza personalităţii dure a preşedintelui. „Din păcate nu am reuşit să coabităm. Băsescu are dificultăţi în a înţelege că trebuie să se ajungă la un acord, este un fost căpitan de navă care vede lumea prin prisma disciplinei. Eu sunt al treilea şef de guvern în acest an, deci puteţi deja să vă faceţi o idee. Nu am niciun interes să-i iau locul, cel puţin nu în primii zece ani, dar vreau să îndeplinesc programul electoral pe care l-am propus cetăţenilor“, a spus premierul.

Întrebat despre „schimbarea legilor după chef şi sfidarea sentinţelor tribunalelor pentru a-şi atinge scopul“, Ponta a răspuns: „Eu nu am schimbat nicio lege, Parlamentul a făcut-o“.

În cazul în care Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni, Ponta îşi pune speranţele în alegerile din noiembrie. „Relaţia dintre mine şi Băsescu va fi foarte dificilă, pentru că el a fost mereu foarte critic faţă de mine. Sper să nu blocheze reformele structurale pe care îmi propun să le realizez. Dar în orice caz, în noiembrie vor avea loc alegeri legislative, iar dacă poporul ne sprijină masiv, aşa cum sperăm, nu va avea încotro decât să le accepte. Criza nu ne afectează, dimpotrivă, oamenii ne dau dreptate“, spune premierul român.

Cât despre plagierea tezei de doctorat, Ponta a explicat că nu reprezintă un motiv de demisie pentru că nu este decât o acuzaţie politică din partea preşedintelui suspendat. „Comisia de etică ce a studiat cazul meu a spus că am respectat reglementările de acum cinci ani, când a fost făcută teza mea. Bineînţeles că nu mă simt în largul meu, dar sper ca acest lucru să se schimbe şi ca lupta politică să se ducă cu argumente politice“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite