Mihai Goţiu: Voi nu v-aţi săturat ca fostul purtător de vorbe al lui Adrian Năstase să decidă ce ştiri intră sau nu la TVR?

Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul săptămânii, Comitetul Director (CD) al Societăţii Române de Televiziune (SRTV) a emis un comunicat prin care suntem anunţaţi că la nivelul conducerii instituţiei este linişte şi pace, că nu e niciun conflict sau stare de animozitate.

Poziţia vine după afirmaţiile publice ale preşedintelui director general al SRTV, Stelian Tănase, care a susţinut că ”sunt multe animozităţi între Consiliul de Administraţie şi Comitetul director al televiziunii”.

”Până în acest moment, membrii Comitetul Director nu au cunoştinţă de existenţa unei stări conflictuale cu CA şi consideră că domnul Stelian Tănase induce ideea că în SRTV ar exista un conflict la nivelul organelor de conducere. Toate aceste declaraţii au ca scop manipularea opiniei publice şi nu fac decât să adâncească criza TVR şi să alimenteze o percepţie negativă asupra televiziunii naţionale”.

Comunicatul CD

De asemenea, sursa citată precizează că actualul CD nu este numit de fostul sau actualul preşedinte, ci s-a constituit prin validarea de către Consiliul de Administraţie (CA) a unor concursuri pentru funcţii de directori.

Prima reacţie a fost una amuzată. Pentru cineva care e interesat de soarta presei şi, implicit, de soarta televiziunii publice, povestea cu lipsa oricărui conflict la vârful conducerii instituţiei chiar e o glumă bună. “Asistăm la un circ penibil, susţinut în faţa parlamentarilor care plătesc pentru ce au instalat… Dar noi ce vină avem? Cum pot demonstra minciunile, oare?? Omul Tănase minte zilnic, cu program fix. Ştiţi vorba aia cu hoţul strigă hoţii? De ce oare vârsta unora trebuie să ne ţină cuminţi, politicoşi, îmi pare rău că părinţii mei m-au educat aşa. Mama m-a învăţat să nu scuip. Greşit, mamă!”scria Irina Radu, membru în CD, pe propria pagină de Facebook, doar cu câteva luni în urmă. Cum se împacă asta cu ”niciun conflict sau stare de animozitate” e mai greu de înţeles.

Trecând însă la finalul comunicatului, zâmbetul dispare. Pentru că mi-a amintit cum stă treaba cu concursurile pentru funcţiile de directori validate de către CA. Într-adevăr, la vremea acelor concursuri, nu prea exista vreaun conflict între CA şi CD. Că altfel, personaje ca şi Claudiu Lucaci ori Cristian Zgabercea nu prea aveau ce să caute la concursurile respective, darmite să le mai şi câştige.

Claudiu Lucaci – purtătorul de vorbe al lui Năstase. Şi de ce TVR 1 a ”scăpat” ştirea cu marile proteste de solidaritate cu diaspora de pe 14 noiembrie 2014

Pentru cei mai tineri ori pentru cei care au uitat, Claudiu Lucaci este nimeni altul decât purtătorul de cuvânt al Guvernului Adrian Năstase. Da, a acelui Guvern Năstase campion în presiunea asupra jurnaliştilor şi a presei, iar ca fost lucrător într-un serviciu public de presă în acea perioadă am destule amintiri despre controlul politic exercitat de guvernul al cărui purtător de vorbe era Claudiu Lucaci asupra radioului şi televiziunii publice (pentru a vă face o idee până la ce nivel mergea acest control: la un moment dat mi-am ”permis” ca la o rubrică de revista presei din sport să fac o glumă pe seama lui Adrian Năstase, care se lăudase că va interveni la Toni Blair pentru a-l scăpa de sancţiuni pe Adrian Mutu, după episodul ”cocaina” de la Chelsea; rubrica o avem la ora 7.30 AM, la postul regional Radio Cluj; la ora 8.00 AM, directorul de la Radio Cluj era deja sunat pentru a i se cere sancţionarea mea până la nivelul interzicerii de pe post sau chiar a desfacerii contractului!). Pentru serviciile aduse, în aprilie 2003, Claudiu Lucaci a fost numit de Adrian Năstase în postul de consul general al României la Los Angeles. De unde a fost rechemat la datorie (chiar dacă între timp avansase către consulatul din New York), pentru a-i servi şi pupilului lui Năstase, Victor Ponta.

Sarcină de care s-a executat cu vârf şi îndesat. Şi aş aminti aici doar trei episoade, cât se poate de relevante.

Primul. În toamna lui 2013, în timpul protestelor pentru Roşia Montană, Victor Ponta a venit la TVR1 pentru a susţine proiectul. De partea cealaltă a mesei se aflau Moise Guran şi Claudiu Lucaci. Cei care au văzut acea emisiune celebră (cea în care Ponta spune de două ori că dacă proiectul de lege specială pentru Roşia Montană e respins de Parlamentul, proiectul va fi respins – legea a picat de două ori (!), dar Guvernul încă nu a respins proiectul), şi-l amintesc pe Moise Guran punându-l de multe ori în încurcătură pe premier, iar pe Claudiu Lucaci ”salvând” situaţia cu întrebări ridicate la fileu pentru premier.

Al doilea. Îl povesteşte Adelin Petrişor pe blogul personal. Pe 30 octombrie 2014, un reporter de la TVR 1, a sunat-o pe Alina Bica, şefa de la DIICOT, după apariţia fotografiilor cu Elena Udrea în escapada de la Paris. Ştiind că este înregistrată, Alina Bica a dat un răspuns în răspăr: ”Am apărut în poziţii dezolante? Am apărut trăgând pe nas?”. După câteva ore, Alina Bica sunat la TVR, solicitând să nu fie difuzată declaraţia ei, că va face alta… Pentru că reporterul (cum era şi normal) a refuzat, Alina Bica a ajuns până la Claudiu Lucaci. Care s-a conformat ”rugăminţii” doamnei care dă acum cu subsemnatul la DNA (episodul povestit de Adelin Petrişor, inclusiv înregistrarea convorbirii, aici).

Al treilea (şi cel mai grav): Decizia de a nu difuza protestele de amploare din seara zilei de vineri, 14 noiembrie 2014, când zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Cluj şi în alte oraşe din ţară, în semn de solidaritate cu românii din diaspora. Explicaţiile ulterioare au fost absolut jenante, ba că s-ar fi dat la ştirile de la ora 22.00, ba că la ora 18.00 nu putea fi anticipată amploarea acestora, ba că echipele de transmisie se aflau la alte evenimente etc. Faptele sunt, însă, cât se poate de clare: amploarea manifestaţiilor putea fi prevăzută, ţinând cont de amploarea protestelor din săptămâna precedentă; dintre televiziuni TVR 1 a difuzat ştirile despre proteste mult după încheierea lor, deşi, dintre toate televiziunile are cele mai importante resurse în teritoriu (studiuori regionale, reporteri de teren, care şi echipe de transmisie etc.). Dacă nu pentru rea-voinţă, atunci pentru incompetenţă Claudiu Lucaci ar fi trebuit să-şi depună demisia.

Cristian Zgabercea – omul care i-a schimbat pamperşii lui Nicuşor Constantinescu şi care a lăsat televiziunea publică cu ochii în soare cu jumătate de milion de dolari

Cristian Zgabercea este un alt personaj celebru al Comitetului Director. Într-o anchetă realizată de Adevărul în 2012, se arată cum Zgabercea a păgubit televiziunea publică cu jumătate de milion de dolari. Mai exact, în 2006, firma Izexim a lui Zgabercea a cumpărat spaţii publicitare la TVR, pe care le-a vândut mai departe la Tofan Grup. 500.000 de dolari n-au mai ajuns niciodată în conturile TVR. În 2007, televiziunea a încercat să-şi recupereze paguba, dar Izexim a intrat în faliment, a fost radiată şi adio datorie. ”Eu, de fapt, eram intermediar. Am cumpărat timpi de publicitate, pe care i-am vândut apoi către Tofan Grup. Tofan Grup este firma care trebuia să plătească către TVR”, s-a apărat Zgabercea… Gura păcătosului, adevăr grăieşte. Zgabercea a recunoscut singur că firma lui era doar o căpuşă pe spatele televiziunii publice (că doar nu-şi închipuie cineva că Zgabercea n-avea niciun comision din ”intermediere”). Conform aceleiaşi anchete din Adevărul, în perioada în care intermedia contracte de publicitate pentru TVR, Cristian Zgabercea conducea televiziunea Neptun, de la Constanţa, controlată de Radu Mazăre. Cum o fi ajuns şeful unei televiziuni private să intermedieze contractele publice ale televiziunii publice e o întrebare la care aşteptăm un mic ajutor şi de pe la DNA.

Cu ce s-a evidenţiat însă Cristian Zgabercea ca producător general la TVR? Prin faptul că, timp de o lună, l-a îngrijit pe fostul său şef de la Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în… America, fiind, în acelaşi timp, cel care îi oferea alibiul de care avea nevoie în faţa justiţiei preşedintele Consiliului judeţean Constanţa.

”Zgabercea a stat o lună, i-a scos plosca, i-a pus pamperşii, ştie exact Zgabercea. Şi-a luat omul concediu, că e prietenul lui Nicu şi l-a îngrijit o lună” – Radu Mazăre (aici).

Pe bune, oricine are dreptul să nu-i placă de Stelian Tănase. Poţi să-i critici anumite atitudini sau decizii manageriale (personal sunt un susţinător al TVR 3 şi al posturilor regionale – asta e, am lucrat 12 ani la un post public regional de radio). Dar să fim bine înţeleşi, o schimbare a televiziunii publice nu are cum să se producă atâta vreme cât deciziile editoriale sunt luate de fostul purtător de vorbe al lui Adrian Năstase şi de schimbătorul de pamperşi ai lui Nicuşor Constantinescu.

Puteţi comenta editorialul lui Mihai Goţiu pe romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite