Marile restanţe ale Coaliţiei pentru sesiunea parlamentară de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pentru sesiunea parlamentară din toamnă au fost lăsate mai multe proiecte importante, cum ar fi reforma sistemului de pensii, inclusiv cele speciale, a salarizării, legile Justiţiei, dar şi pachetul privind securitatea naţională

Printre cele mai intens dezbătute proiecte, dar fără modificări concrete, au fost cele referitoare la impozitarea drastică a pensiilor speciale, în condiţiile în care coaliţia pare să fi pus cruce eliminării lor, pe motiv că nu ar trece de Curtea Constituţională, dar şi o reformă a salarizării în sistemul bugetar.

În ceea ce priveşte pensiile speciale, PNL încearcă să găsească o formulă de impozitare progresivă, dar echilibrată, adică să nu fie impozitate cu mai mult de 50% pentru că ar putea fi interpretat de CCR drept o confiscare a acestora şi, prin urmare, să fie declarată neconstituţională, potrivit surselor „Adevărul”. Între timp, PSD s-a declarat de mai multe ori adeptul unei impozitări drastice şi rapide a acestor venituri. „Să ai la pensie mai mult decât ai avut în activitate... nu cred că mai există într-un alt stat din lume aşa ceva”, spunea Ciolacu în urmă cu câteva zile, precizând că speră să se ia o decizie privind aceste venituri cât mai repede.

Şi premierul Nicolae Ciucă s-a pronunţat pe tema eliminării pensiilor speciale. Potrivit unor surse guvernamentale, şeful Executivului a cerut Ministerului de Finanţe să vină cu o formulă aplicabilă pentru supraimpozitarea acestora. „Să vină Ministerul Fondurilor Publice cu o variantă clară. Tot ce depăşeşte salariul preşedintelui să fie impozitat”, au precizat sursele citate. Problema impozitării lefurilor mai mari decât cea a preşedintelui, adică aproximativ 15.000 de lei net, ar însemna şi o reaşezare a salarizării în sistemul bugetar, un alt proiect care a rămas restant pentru următoarea sesiune parlamentară. Ministrul Muncii, Marius Budăi, este aşteptat să vină în toamnă cu un nou proiect de reformare a Legii salarizării, fiind de altfel şi o măsură asumată prin PNRR. Concret, se doreşte o salarizate mai echitabilă în sectorul public, unde să nu mai existe discrepanţe foarte mari şi sporuri exagerate.

Tot pentru sesiunea din toamnă au fost lăsate şi dezbaterile pe Legile Justiţiei. Ministerul de resort a publicat la finalul lunii iunie forma actualizată a proiectului, iar avizarea proiectelor de către ministere a fost programată după 1 iulie, adică în plină vacanţă parlamentară.

Legi controversate, lăsate pe tuşă

Pe lângă reformele care ar urma să strângă cureaua în cheltuirea banilor de la bugetul de stat, Puterea a lăsat pentru sesiunea viitoare mai multe legi de interes, unele dintre acestea fiind contestate în spaţiul public.

O astfel de lege este cea a avertizorilor de integritate. Derivată dintr-o directivă europeană pe care România ar fi trebuit să o transpună încă de anul trecut, legea se află în prezent la CCR, la sesizarea USR, pe motiv că nu protejează în fapt avertizorii, şi urmează să fie dezbătută pe 13 iulie (termenul iniţial fusese 21 septembrie). Chiar după modificarea termenului de dezbatere la CCR, problema tot nu va fi tranşată curând. Dacă judecătorii Curţii vor întoarce legea, va fi nevoie fie de o sesiune extraordinară în Parlament, fie legea va intra la vot tocmai în toamnă. În cazul în care primeşte undă verde la Curte şi merge la promulgare, surse politice au declarat pentru „Adevărul” că preşedintele Klaus Iohannis o va trimite în Parlament.

O altă propunere legislativă, a cărei lansare în spaţiul public a născut o serie de controverse, este pachetul de legi privind securitatea naţională. Deşi în presă s-a scurs un draft de care ulterior Puterea s-a dezis, în următoarea sesiune parlamentară o formă a legii ar putea să intre în circuitul legislativ, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti au declarat că este nevoie de revizuirea legilor privind securitatea ţării.

Şeful statului a afirmat recent că de el nu va trece nicio lege care conţine prevederi care nu respectă principiile unei democraţii, după ce societatea civilă, dar şi Opoziţia au criticat forma neoficială a proiectului, care ar fi oferit puteri sporite serviciilor de informaţii.

Proiect care interzice penalii în Parlament

Legislativul mai are puţin până la interzicerea „penalilor în funcţii publice”. După ce Camera Deputaţilor a votat, decizional, un proiect de lege care le interzice persoanelor condamnate definitiv să candideze pentru funcţia supremă în stat, pentru următoarea sesiune parlamentară este aşteptată adoptarea unei propuneri similare, care le interzice penalilor să candideze pe listele parlamentare.

O altă iniţiativă depusă în Parlament, din partea PNL, şi care aşteaptă să fie dezbătută şi votată, prevede ca finanţarea partidelor să fie legată inclusiv de numărul de femei şi de tineri aleşi în Parlament şi la nivel local, astfel încât să fie încurajată promovarea acestor categorii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite