Iohannis i-a înfierat cu MRU la SIE pe baronii locali ai PSD: „Dorinţa lui de putere e mai mare şi decât a lui Băsescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Victor Ponta a declarat că preşedintele Iohannis nu l-a consultat şi „ne-a păcălit” în problema numirii lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, „Adevărul” a luat pulsul teritoriului asupra disputei politice de la centru. Dacă liderii locali ai PNL au aprobat în unanimitate desemnarea, liderii PSD s-au pronunţat majoritar împotrivă, dar au fost şi unii care au manifestat prudenţă sau au avut atitudini nuanţate.

În timp ce premierul interimar Gabriel Oprea a declarat, miercuri, că UNPR va susţine propunerea preşedintelui Klaus Iohannis care priveşte preluarea şefiei SIE de către Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, aflat într-o clinică medicală din Turcia, a intrat telefonic, în aceeaşi zi, la o emisiune a RTV, unde a precizat:

”Nu m-a consultat absolut nimeni, nici pe mine, nici pe un alt lider PSD. De data asta, domnul Iohannis nu şi-a mai ţinut cuvântul. Au trecut şase luni şi nu cred că îl mai interesează să-şi ţină cuvântul faţă de oameni. Acum PSD are o coducere oficială, Rovana Plumb, luni au BPN şi vor decide dacă votează sau nu pentru MRU. Ca deputat, aş vota contra. Propunerea s-a făcut într-un mod necinstit. În campanie, se spunea să nu dăm toată puterea la PSD, dar dacă o dăm PNL-ului e bine? În cazul SRI, am dat un cec în alb, pentru că domnul Iohannis ne-a promis că nu va face nicio desemnare la SIE fără să ne consulte. Ne-a păcălit. Nu ne-a consultat”.

La o zi după declaraţia lui Victor Ponta, în teritoriu, însă, liderii PSD au păreri împărţite despre propunerea preşedintelui Klaus Iohannis. În timp ce unii susţin vehement că MRU nu este o variantă bună, alţii, din contră, îl văd pe Ungureanu mai degrabă potrivit pentru funcţia de şef al SIE decât în rolul de politician. 

BOTOSANI „Este atribuţia preşedintelui de a nominaliza, dar cred că ar fi trebuit făcute acele consultări cu toţi factorii decizionali şi în primul rând cu reprezentanţii Guvernului. Oricum este posibil să fie un plen comun şi se va supune la vot această nominalizare. Vom stabili dacă vom fi de acord sau nu cu această nominalizare“, a precizat senatorul Doina Federovici, vicepreşedinte PSD Botoşani.

DAMBOVITA „Părerea mea este că PSD se va decide foarte greu să susţină o astfel de propunere. Nu am discutat cu foarte mulţi colegi, dar va fi greu să fie susţinut, atâta vreme cât PSD a contribuit la răsturnarea Guvernului MRU. Nu văd cum l-ar putea susţine acum pe acesta. Eu unul sunt aproape hotărât să nu accept această propunere. Votul este secret totuşi şi voi mai reflecta asupra deciziei. Eu de când sunt în parlament, Parlamentul a aprobat de fiecare dată numirile în comisiile SRI şi SIE. Dar PSD va susţine foarte greu această numire“, a declarat şi deputatul PSD Ionuţ Săvoiu“, a declarat deputatul PSD Ionuţ Săvoiu.

TIMIŞ „Este un reprezentant de frunte al băsismului şi a PDL-ismului. Decizia noastră e cât se poate de clară. Fără consultări, fără procedurile normale, fără tot ce înseamnă o acţiune normală de acest tip, votul nostru va fi cât se poate de clar unul negativ”, a spus Sorin Grindeanu, ministrul Comunicaţiilor şi lider al PSD Timiş.

BACĂU „Nu vreau să fiu ipocrit. Nu mă pricep la servicii, cine ar fi sau nu potrivit aici. Cred însă că era oportună consultarea liderului PSD, premierul Victor Ponta“, a spus preşedintele CJ Bacău Dragoş Benea (foto jos), preşedintele Organizaţiei PSD. 



PRAHOVA „Se pare că dorinţa pentru putere a lui Klaus Iohannis este mai mare şi decât a lui Traian Băsescu. Noi ne întrebăm cu cine s-o fi consultat când a făcut această nominalizare la SIE? Oricum sigur nu s-a consultat cu premierul Victor Ponta, nu a existat o discuţie cu Iohannis pe această temă“, a spus Daniel Savu, preşedintele PSD Prahova.

CONSTANŢA ”Nu aşa prevede legea, să se consulte cu toţi membrii CSAT? Gabriel Oprea, premierul interimar, care este vicepreşedinte CSAT, a declarat c-a aflat de nominalizare în ziua respectivă. Parlamentar şi guvernamental, PSD este la putere. Prezidenţial, PNL este la putere, cu numirile de servicii secrete. Ca să fi menţinut echilibrul, putea fi nominalizat cineva din PSD la SIE, pentru că PNL are deja SRI. Până şi Băsescu a ţinut cont de asta”, a declarat Mircea Dobre, purtător de cuvânt al PSD Constanţa.

image
VASLUI "Din punct de vedere personal, domnul Mihai Răzvan Ungureanu este mai potrivit pentru SIE decât pentru politică. Nu SIE dă de mâncare la români şi nu face bine sau rău ca hemoroizii. SIE are rol de a apăra statul şi lucrează pentru protejarea cetăţenilor săi. Constituţional nu putem comenta nimic, este prerogativa preşedintelui. Nu cred că domnul Ponta avea interes să nominalizeze pe cineva la SIE, nici PSD. Poate era normală o consultare a preşedintelui Iohannis, ca să nu aflăm din presă", spune Adrian Solomon, deputat PSD de Bârlad. 

CĂLĂRAŞI „Nu putem să avem o opinie diferită faţă de colegii noştri de la Bucureşti. Atâta timp cât la nivel central se trasează o line, şi noi păstrăm această linie. Nu suntem de acord cu numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE, însă este important să vedem cum va ieşi la vot. Şi din discuţiile cu alţi colegi, chiar din aripa PNL, am aflat că nu este o persoană agreată. Deci, nu este bine primit nici în rândul vechiului PNL. Până nu vezi votul, nu poţi să faci presupuneri”, spune Dan Cristodor, şeful PSD Călăraşi.

MEHEDINŢI „Nu mi se pare o propunere oportună, nu cred că este omul cel mai potrivit pentru această funcţie, sunt destul de mulţi oameni care ar putea ocupa această înaltă dregătorie, ca să-i zic aşa. Lucrurile acestea trebuiau discutate înainte, aşa cum s-a stabilit iniţial, dacă nu s-a discutat e vina lui Iohannis. Cu siguranţă, Iohannis a profitat de plecarea premierului Victor Ponta pentru a-l nominaliza pe Mihai Răzvan Ungureanu, asta şi-a dorit. Sperăm că nu va trece această propunere şi va veni cu altă nominalizare”, a declarat Mircea Screciu, preşedintele Organizaţiei PSD  Drobeta Turnu Severin.

GALAŢI "Consider că ar fi fost normal ca nominalizarea directorului SIE să se facă după o consultare a Preşedintelui cu partidele. A promis că va fi un altfel de preşedinte, iar pentru asta aştepam, cu toţii, mai multă deschidere la dialog. Este o chestiune de bun-simţ să discuţi cu toţi factorii politici înainte de a lua o decizie atât de importantă cum este nominalizarea unui şef al serviciilor secrete", spune Gheorghe Saghian, senator, vicepreşedintePSD Galaţi.

SĂLAJ Social-democraţii sălăjeni nu văd deloc cu ochi buni propunerea de către preşedintele Klaus Iohannis a fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu pentru şefie Serviciului de Informaţii Externe. Senatorul PSD Gheorghe Pop (foto jos), vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Sălaj a partidului, spune că demersul face parte din strategia preşedintelui de a-şi numi ”oamenii săi în funcţiile cheie ale Statului Român” şi că, în calitatea sa de parlamentar, nu-l va vota pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru şefia SIE, deoarece ”este un personaj care a fost alături de Traian Băsescu toată perioada de tristă amintire pentru români. A fost un prim-ministru care ne-a sfidat pe toţi cheltuind sume inimaginabile pe protocol de lux, în timp ce milioane de români nu aveau bani pentru cheltuielile curente”.

image

Referitor la (ne)consultarea premierului lui Victor Ponta, senatorul spune că este ”convins că nu s-a consultat cu Premierul Victor Ponta; niciodată nu-l consultă”. Gheorghe Pop îi acuză pe liberali că încearcă să facă rost de numărul de voturi necesar validării lui MRU în funcţie forţându-le mâna parlamentarilor PSD. ”Au început (liberalii – n.a.) deja să facă presiuni asupra parlamentarilor PSD. Preşedintele care ”şi-a luat ţara înapoi” condiţionează acum numirea ministrului Transporturilor, pe senatorul Mihai Fifor, de votul parlamentarilor PSD. Ori această chestiune nu este democratică. Nu poţi bloca funcţionarea unui minister important prin asemenea presiuni şi condamn acest lucru”, declară senatorul.


VRANCEA “Nu ştiu cum o să votăm, pentru că este o decizie politică pe care o vom lua în cadrul partidului, ce mai probabil luni. Având în vedere că a mai condus serviciul tiomp de patru ani, s-ar putea să fie priceput, dar nu vreau eu să comentez nominalizarea preşedintelui”, a precizat Ciprian Nica, deputat PSD, vicepreşedinte comisia juridică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite