Grindeanu, la Istanbul: „Parteneriatul dintre România şi Turcia rămâne unul solid. Cooperarea este cu atât mai importantă în această perioadă de criză”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Sorin Grindeanu
FOTO: Facebook/ Sorin Grindeanu

Mnistrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, participă joi, la Istanbul, la cea de-a 27-a Reuniune a Comisiei Mixte Interguvernamentale de colaborare Economică România-Turcia, context în care s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali turci. Grindeanu a subliniat că parteneriatul dintre cele două state „rămâne unul solid”, mai ales în contextul de securitate actual.

Ministrul Grindeanu s-a întâlnit la Istanbul cu vicepreşedintele turc, Fuat Oktay. „Am apreciat relaţia bilaterală care se află la un nivel excelent”, a transmis demnitarul român.

„Parteneriatul Strategic dintre România şi Turcia rămâne unul solid şi oferă un punct de referinţă important în relaţia dintre ţările noastre. Cooperarea este cu atât mai importantă în această perioadă de criză, când ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent. Am apreciat eforturile depuse inclusiv de partea turcă pentru reluarea, după 9 ani, a lucrărilor acestei Comisii Mixte.

În domeniul cooperării economice şi sectoriale, Turcia este al doilea partener comercial din exteriorul Uniunii Europene şi prima destinaţie pentru exporturile româneşti extra-comunitare. Schimburile comerciale au ajuns la aproximativ 10 miliarde de dolari”, a scris ministrul Transporturilor, joi, pe Facebook.

Sorin Grindeanu a subliniat şi decizia statelor europene de a elimina treptat dependenţa de energia furnizată de Federaţia Rusă, precizând că „România a propus deja utilizarea gazoductului BRUA şi a Interconectorului Giurgiu-Ruse (dintre România şi Bulgaria), respectiv a Interconectorului Bulgaria-Grecia pentru viitoarele etape de dezvoltare a Coridorului Sudic de Gaze”.

„Acest gazoduct oferă avantajul unei infrastructuri de transport a gazului interconectată la pieţele importante din regiune şi are un rol important în consolidarea securităţii energetice regionale. Contăm pe deschiderea şi pe sprijinul Turciei pentru promovarea acestei opţiuni la nivel regional”, a mai spus ministrul. 

De asemenea, Grideanu a avut întrevederi şi cu ministrul turc al Transporturilor şi Infrastructurii, Adil Karaismailoglu, cu care a discutat despre colaborarea dintre cele două ţări în domeniul infrastructurii. Ministrul român i-a transmis omologului său turc că România este deschisă firmelor turceşti care au capacitatea tehnică şi profesională pentru derularea unor proiecte importante de infrastructură.

„Aşteptăm ca aceste firme să participe în continuare la licitaţii, respectând bineînţeles rigorile legislaţiei româneşti şi europene. Am discutat şi despre modul în care putem să atragem cât mai multe rute de transport în Portul Constanţa, dar şi despre modernizarea infrastructurii portuare. Omologul meu, Adil Karaismailoglu a dat asigurări că Turcia se aliniază la actualele politici europene privind transportul verde şi va susţine investiţiile în infrastructura de transport din România”, a mai spus Sorin Grindeanu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite