O lungă toamnă fierbinte cu multe semne de întrebare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calendaristic, am intrat în toamnă, o toamnă care se anunţă lungă şi fiebinte pentru societatea românească în ansamblul ei. Pe lângă indicele termometrelor care anunţă în continuare temperaturi caniculare, vom vedea cât de tare ne va afecta pe fiecare dintre noi seceta politică şi calamităţile umane care guvernează şi gestionează România. Deocamdată, semnele nu sunt tocmai încurajatoare.

În ciuda asigurărilor de bine, de creştere economică şi de un nivel de trai mai bun, în pofida pomenilor guvernamentale şi a promisiunilor cu duiumul, efectele actualei politici de administrare a ţării s-ar putea să fie dezastruoase. Vizibile în cel mai scurt timp, proiectând o tot mai apropiată iarnă îngheţată. De pe acum însă, celebrele slogane ”Mândru că sunt român!” şi ”Lucrul bine făcut!” s-au întors ca un bumerang şi lovesc în politicienii care s-au slujit de ele. Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Victor Ponta, ajuns mai mult un fel de prim-ministru de paie, doar cu numele, se confruntă cu tot mai mulţi contestatari.

Ba, mai mult, dacă primul a fost catalogat ca primul turist al ţării, împreună cu prima-doamnă, cel de-al doilea, pe lângă acuzele de incompetenţă politică şi guvernamentală, are şi probleme mari cu legea. Acum, după trecerea verii fierbinţi, întorşi din vacanţe mai mult sau mai puţin prelungite, în care preşedintele a fost acuzat că a tăcut, iar premierul că a deschis cutia Pandorei, pomenilor şi promisiunilor electorale, cei doi înalţi demnitari împreună cu mai marii ţării ar trebui să înceapă treaba pentru care a fost ales sau numit fiecare din ei în funcţie.

Parlamentul şi-a intrat în pâine cu începere din 1 septembrie. Urmează să vedem ce circ va face, cu avânt sporit, mai ales că au mărit şi votat salariile tuturor înalţilor demnitari, nu doar parlamentarilor. Ce proiecte legislative controversate sau nu, necesare, vitale pentru ţară sau de oportunitate, de interes va mai dezbate şi adopta. Adoptarea noului Cod fiscal este cel mai fiebinte cartof de pe masa parlamentarilor în acest moment.

Pe lângă menirea legiferării, Parlamentul va avea din nou ocazia să dea măsura voinţei de luptă împotriva corupţiei, a mafiei instituţionalizate formată din toate culorile spectrului politic. Vom avea ocazia să aflăm dacă majoritatea parlamentară şi-a schimbat optica în privinţa demnitarilor acuzaţi de încălcarea legii şi vor da voturi pozitive Justiţiei pentru cercetarea şi judecarea acestora. Să vedem dacă primează cu adevărat interesul naţional sau doar sloganul „interesul naţional” fabricat de mai mari ai statului acuzaţi de plagiat.

Vom afla sau nu în această toamnă fierbinte care anunţă o iarnă geroasă, dacă şi cum vor rezolva guvernanţii marile probleme ale românilor: sănătatea, educaţia, transporturile, infrastructura, ordinea şi liniştea publică şi alte domenii de interes public. Vom vedea dacă economia mai duduie doar din vorbe sau se sufocă fără investiţii, dar cu băieţii deştepţi la butoane, în diverse sectoare strategice, cum ar fi cel al energiei.Vom vedea dacă reducerile de TVA îşi vor găsi acoperire în bugetul de stat.

În planul luptei în faţa corupţiei, ne aşteptăm la o înviorare a DNA şi instituţiilor aferente, după o vară în care parcă au lâncezit, în vacanţă. Pe lângă marile dosare cu nume sonore de înalţi demnitari, afacerişti, ”băieţi deştepţi”, deja se vehiculează că vor da cu subsemnatul în faţa procurorilor, că se vor prezenta în faţa judecătorilor şi că vor ajunge în arest persoane politice care acum ocupă fotolii înalte în conducerea unor partide şi în fruntea ţării.

Pe de altă parte, ne aşteptăm ca unii foşti demnitari, penali, condamnaţi sau nu, scăpaţi de răcoarea de la Beciul domnesc, să revină în politică, cu dorinţă evidentă, declarată de ajungere cel puţin, în fotoliile înalte pe care le-au ocupat, de ministru sau parlamentar, cum este cazul Elenei Udrea. De om politic cu influenţă ori de primar, cum este de exemplu Marian Vanghelie, fostul edil de la Primăria Sectorului 5 al Capitalei şi fost membru marcant al PSD.

Cât priveşte campania electorală aceasta a fost începută deja, chiar dacă nu oficial, atât de formaţiunile politice cât şi de unii care şi-au anunţat deja intenţiile de a candida pentru diverse funcţii. Cei mai grăbiţi candidaţi îşi fac de câteva săptămâni, campanie electorală, mai ales în cazul alegerilor pentru administraţia locală, pentru primării. În alte cazuri, discuţiile în marile formaţiuni şi coaliţii politice sunt la început, cu propuneri, certuri şi interese pentru impunerea candidaţilor la alegerile locale.

Şi de parcă nu are destule probleme pe cap, România trebuie să facă facă, să gestioneze cât mai bine cu putinţă efectele conflictelor armate din diverse zone ale lumii, dar care ne afectează şi pe noi într-un fel sau altul. Iar criza refugiaţilor este  una dintre gravele şi complicatele probleme la care Europa trebuie să răspundă, iar ţara noastră este obligată şi ea să facă faţă acestei situaţii care o afectează.

Sigur, românii vor avea parte în această toamnă fierbinte continuată cu iarna geroasă de la orizont, de multă gâlceavă şi prostie politică, de mult circ. Nu se ştie însă şi de câtă pâine?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite