De ce semnăturile nu se pupă niciodată cu voturile

0
0
Publicat:

S-a încheiat perioada nebună de desemnare a candidaților partidelor, alianțelor politice-electorale și a candidaților independenți și strângerea semnăturilor necesare necesare, conform legii, înscrierii la Biroul Electoral Central.

Nebunie, alergătură și eforturi contratimp au fost pentru partidele mici și independenți, cărora pragul ridicat al numărului de semnături, 200. 000 partide și 100. 000 candidat independent, li s-a părut exagerat de ridicat!

Cu toate acestea, dar și datorită faptului că s-au permis semnatarilor să semneze pe mai multe liste, unii au reușit să-și atingă scopul de strângere a numărului necesar de semnături, cum a fost și cazul celor doi europarlamentari actuali, Vlad Gheorghe și Nicu Ștefănuță, a căror activitate a fost destul de vizibilă în Parlamentul European, dar care la alegerile trecute au fost pe liste de partide, dar acum vor candida independenți!

Pentru partidele și alianțele mari, precum și pentru unii actuali primari notorii, viitori candidați, strângerea semnăturilor a fost o formalitate, unele le aveau deja, dar pentru spectacolul străzii au mai făcut puțină paradă, cum a fost cazul alianței PSD-PNL și a primarilor roșii din Capitală, care și-au etalat forțele în fieful sectoarelor marilor primar în funcție, Daniel Băluță și Ionuț Negoiță, printre blocuri, pe la supermarketurile de cartier ori pe la Laminorul cu palmieri!

La circul roș-galbenilor simpatizanții și fanii au răspuns cu bucurie de tembelizor, aplauze și semnături!

Pe de altă parte, vedetele, boșii actuali primari și candidați, și-au început și ei numerele de clovni electorali prin Capitală: unii cu Mercedesul, metroul, tramvaiul, oameni din popor și pentru popor, de, cum a cazul marelui profesor doctor, politician proaspăt vopsit, Cătălin Cârstoiu, care începe să descopere Bucureștiul pe unde îl plimbă ca pe sfintele moaște șefii de campanie electorală, nemulțumiții Gabriela Firea, sacrificata de serviciu :” „Mi-am pansat rănile, cicatricile le-am ascuns sub ia noastră tradiţională pe care o iubesc foarte mult.”-proaspăt realeasă în funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti, și Sebastian Burduja, rezerva galbenă!

Alții, cum a fost cazul marelui primar Băluță, cu prezentarea marilor proiecte de infrastructură, investiții, metrou, lucrări de anvergură încă neîncepute, dar bifate ca și cum ar fi gata deja!

La o primă estimare, până pe 11 aprilie, din declarațiile organizațiilor și candidaților, s-au strâns câteva milioane de semnături, cele mai multe având alianța PSD-PNL, 1.7 milioane, listă uriașă cu care au deschis primii, cu alai de circ ambulant, ușile BEC-ului pentru înscrieri.

AUR-ul și ai lor au anunțat o listă cu 630. 000 de semnături, Alianța Dreapta Unită a adunat și ea peste 500. 000 de iscălituri, micul partid al lui Cioloș, REPER, peste 200. 000. Cât or mai fi adunat UDMR și alte organizații care au reușit să atingă pragul legal nu știu, dar sigur numărul total al acestora pare destul de mare!

Cum o să numere și verifice autenticitatea semnăturilor cei de la BEC și reprezentanții acestuia în teritoriu este un mister pe care-l vom afla probabil în curând!

Dacă ne uităm la prezența la vot a cetățenilor în urmă cu patru ani, sub 32% din totalul celor cu drept de vot, anul acesta dacă fiecare alianță, partid, candidat ar fi votat de numărul celor care le-au semnat listele, sigur ar fi câștigători!

Numai că o să constatăm mai mult ca sigur că numărul semnăturilor nu o să se pupe prea mult cu numărul voturilor numerate la final!

După înregistrarea și validarea sau invalidarea candidaților la europarlamentare și locale, urmează campania electorală oficială-ultima sută de metri sau ultima reprezentație de convingere a electoratului, unde se va umba doar cu propaganda-n gură, cu scheletele scoase din dulap și cu capetele în gura contracandidaților!

Până pe 9 mai o să aibă românii la pâine și circ de nu pot să le ducă! Ca în romanul ”Moromeții” al lui Marin Preda: ”O să mănânce românii la pâine anul acesta!”

Doar că după recolta bogată de grâu a venit ”Foncirea”, taxa statului și le-a micșorat drastic recolta!

Așa se va întâmpla și la aceste alegeri, o să trăiască muuult mai bine românii după vot doar din minciunile propagandei electorale!

Deocamdată, pe fondul promisiunilor mincinoase ale politicienilor și a celor care le cerșesc voturile, cetățenii constată scumpirile necontenite cărora trebuie să le facă față pentru a putea să-și asigure traiul de zi cu zi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite