Ce funcţii poate ocupa Traian Băsescu în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, alături de Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului FOTO presidency.ro
Traian Băsescu, alături de Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului FOTO presidency.ro

IPOTEZĂ Constituţia din Republica Moldova îi interzice preşedintelui României, Traian Băsescu, să devină prea curând preşedinte peste Prut, dar nu-l opreşte să fie parlamentar, primar sau consilier, cu o singură condiţie: să obţină cetăţenia moldovenească

Vizita lui Traian Băsescu în Republica Moldova s-a lăsat cu o invitaţie neaşteaptată. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, l-a poftit pe preşedintele României, Traian Băsescu, „mai în glumă, mai în serios“, să-şi continue cariera politică în Republica Moldova după ce-şi încheie mandatul prezidenţial în 2014. 

„Cu titlu de glumă, dar cine ştie, poate fi şi serios, când avem noi alegerile parlamentare anul viitor, este exact perioada când îşi duce la împlinire mandatul al doilea de preşedinte, şi dacă doreşte, poate obţine cetăţenia Republicii Moldova şi poate continua lupta de pe acest mal al Prutului, împreună cu noi“, a declarat Chirtoacă la finalul întrevederii cu Băsescu de la Primăria Chişinăului. 

Legea Fundamentală din Republica Moldova îl opreşte însă pe Traian Băsescu să ocupe prea curând cea mai înaltă funcţie şi în statul moldovean, pe motiv că nu a locuit în ţară în ultimii 10 ani. „Poate fi ales preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat“, scrie, negru pe alb, în Constituţia Republicii Moldova. 

Totuşi, şeful statului român poate deveni jucător şi în politica de peste Prut. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Iurie Ciocan, a admis că Traian Băsescu poate candida la alegerile parlamentare de peste doi ani, în anumite condiţii. „Chiar dacă nu poate candida pentru funcţia de preşedinte, Traian Băsescu poate face politică, cu siguranţă, în Republica Moldova. Poate fi deputat, primar sau consilier, cu condiţia să obţină cetăţenia moldovenească“, a declarat Iurie Ciocan pentru „Adevărul“.

CETĂŢENIA, O FORMALITATE

Cât de greu i-ar fi lui Traian Băsescu să devină moldovean cu acte? Conform legii de peste Prut, cetăţenia Republicii Moldova se poate acorda în două moduri. Primul: „La cerere, cetăţeanului străin sau apatridului care a împlinit vârsta de 16 ani şi care, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază aici permanent cel puţin ultimii 10 ani, sau în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean al Republicii Moldova, de cel puţin 3 ani“. Potrivit acestui articol, Traian Băsescu nu ar putea să devină cetăţean moldovean decât dacă ar locui 10 ani peste Prut. Însă, mai există şi a doua variantă, care se acordă în cazuri excepţionale. „Traian Băsescu poate primi cetăţenie moldovenească prin dreptul exclusiv al preşedintelui Republicii Moldova de a i-o acorda“, a declarat, pentru „Adevărul“, Alexandru Ohotnicov, şeful Direcţiei Generale de Drept a Preşedinţiei Republicii Moldova. După spusele oficialului moldovean, această procedură durează maximum 30 de zile. 

„PUTEM BRODA ORICE SCENARIU“

Cât de realist este scenariul ca Traian Băsescu să facă politică pe teritoriul Republicii Moldova? Specialistul în geopolitică Marius Văcărelu a comentat pentru „Adevărul“ că ar fi interesant ca preşedintele Băsescu să obţină cetăţenia şi să candideze în Republica Moldova, admiţând, în acelaşi timp, că lucrurile ar fi pe cât de palpitante, pe atât de complicate. „Putem broda orice scenariu, dar numai după obţinerea cetăţeniei de către Traian Băsescu. Din câte ştiu eu, legislaţia Republicii Moldova nu interzice dubla cetăţenie. Ca exerciţiu geopolitic, ar fi interesant ca preşedintele să obţină cetăţenia şi să candideze acolo. Este posibil însă ca la sfârşitul anului 2014, contextul economic şi politic global să fie mult mai tensionat, sau din contră, mai relaxat, ceea ce ar schimba anumite ipoteze care s-ar formula astăzi. Asta nu putem şti dinainte“, a explicat Marius Văcărelu pentru „Adevărul“. 

Specialistul mai atrage atenţia că evoluţia unei astfel de situaţii este greu de anticipat, întrucât nu există un precedent. „Nu s-a mai văzut ca un preşedinte dintr-un stat UE să capete cetăţenia unui stat non-UE şi, în plus, să şi candideze. Nu ne putem imagina toată evoluţia unei astfel de situaţii, pentru că nu avem un punct de reper. Însă dacă ar intra în Parlamentul moldovenesc, Traian Băsescu ar pune o presiune foarte mare pe mulţi dintre colegii săi parlamentari. Indiferent unde ar fi însă, prezenţa sa pe scena politică de la Chişinău, fie în interiorul Parlamentului, fie în afara acestuia ar forţa anumite schimbări de tactică şi strategie ale tuturor actorilor politici de pe ambele maluri ale Prutului“, a argumentat Văcărelu.  

Făcând un exerciţiu de imaginaţie, specialistul în geopolitică s-a întrebat retoric ce s-ar întâmpla dacă cetăţenia Republicii Moldova ar fi cerută şi de liderii puterii şi opoziţiei de la Bucureşti, în speţă Victor Ponta, Crin Antonescu şi Vasile Blaga.  

„UNIONIŞTII NU STRÂNG MAI MULT DE 10%“

Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, nu crede că o astfel de ipoteză poate fi dusă la bun sfârşit.  „Dacă, prin absurd, lucrurile s-ar petrece în acest fel, nu trebuie să uităm că la Chişinău curentul unionist este foarte slab din punct de vedere electoral. Cu sau fără Băsescu, aceştia nu strâng mai mult de 10% din voturi“, a opiniat Cristian Ghinea, subliniind că cel mai realist plan este regăsirea României cu fraţii de peste Prut în interiorul Uniunii Europene. ;

Traian Băsescu poate obţine cetăţenia Republicii Moldova şi poate continua lupta de pe acest mal al Prutului, împreună cu noi.

Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului

Traian Băsescu poate face politică, cu siguranţă, în Republica Moldova. Poate fi deputat, primar sau consilier, cu condiţia să obţină cetăţenia moldovenească.

Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova

Alţi moldoveni peste noapte

Traian Băsescu nu ar fi primul român cu notorietate care ar primi cetăţenia moldovenească. Sociologul Dan Dungaciu, fost subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, a devenit cetăţean al Republicii Moldova în 2010 şi, imediat, consilier al preşedintelui interimar de atunci,  Mihai Ghimpu. 

Îndrăgitul actor Florin Piersic a solicitat să i se acorde cetăţenia Republicii Moldova printr-o scrisoare adresată preşedintelui Nicolae Timofti pe 6 octombrie 2012. În solicitarea sa, Florin Piersic a menţionat că „s-a întâmplat ca în ultimii ani să fiu de mai multe ori prezent cu diverse spectacole în ţara ce cu onoare o conduceţi şi de fiecare dată am fost primit extraordinar şi înconjurat cu o căldură şi o apreciere ce – recunosc – m-au mişcat profund“. După numai două luni, Florin Piersic avea deja paşaport moldovenesc.


Citeşte mai multe despre vizita lui Traian Băsescu la Chişinău

VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live: „I-aş declara români pe toţi moldovenii“

Jurnalistul Grigore Cartianu a vorbit, joi, la Adevărul Live, despre vizita preşedintelui în Republica Moldova şi declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la o eventuală unire cu România.

Traian Băsescu, la Chişinău, unei tinere care l-a întrebat despre unire: „Cereţi-o şi o vom face“

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, miercuri, la Chişinău, cu reprezentanţi ai societăţii civile din ţara vecină, o tânără spunând că ar trebui făcută unirea pentru a rezolva mai repede integrarea în UE a Republicii Moldova. Şeful statului român a replicat: „Domnişoară, cereţi-o şi o vom face“.

„Nicio palmă de pământ nu se cedează”. Traian Băsescu a vorbit societăţii civile despre justiţie, unire şi „muzica dulce”

Traian Băsescu şi-a încheiat vizita în Republica Moldova cu o întrevedere de mai bine de o oră cu exponenţii societăţii civile. La eveniment s-au adunat oameni de artă şi cultură,  funcţionari şi lideri politici, directori de ong-uri şi mulţi alţii care au adresat întrebări preşedintelui român.

EDITORIAL Alina Ţurcanu: Declaraţii de iubire, promisiuni şi aşteptări

Să dea Domnul să se împlinească şi cele făgăduite acum, dle preşedinte Băsescu! Important e să reuşiţi într-un un an şi jumătate cât veţi mai fi la cârma României. Asta ca să aveţi ce spune la spovedania de sfârşit de mandat pe care ne-aţi promis-o - mai în glumă, mai în serios - când v-am întrebat ce vă reproşaţi că n-aţi reuşit să faceţi pentru basarabeni în cei opt ani la putere.

EDITORIAL Cristi Dumitru: Mitul celor 5000 de burse acordate de statul român tinerilor basarabeni. De ce se ceartă Ponta şi Băsescu pe un subiect care nu există

Am tot văzut astăzi prin media contrele referitoare la numărul de burse pe care statul român ar trebui să-l acorde studenţilor basrabeni. Preşedintele a supralicitat pe un subiect care i-a adus constant popularitate, iar Primul Ministru a taxat rapid promisiunea de mărire a numărului de burse, pe motiv că e uşor să vorbeşti pe banii altora.

„Parteneriat de sânge“ România-Republica Moldova, cu ochii la Moscova

Preşedintele român Traian Băsescu a declarat, la Chişinău, că Republica Moldova nu are o alternativă la drumul european, iar România rămâne avocatul integrării ţării noastre în Uniunea Europeană.

Primarul Chişinăului l-a primit pe liderul român: „Băsescu este garantul integrării europene a Republicii Moldova”

Preşedintele român, Traian Băsescu, a trecut astăzi şi pe la primăria Capitalei, unde a fost întâmpinat de primarul Dorin Chirtoacă şi alţi funcţionari. Cei doi au discutat despre proiectele comune şi au convenit să se vadă la Bucureşti în viitorul apropiat pentru a continua colaborarea.

Băsescu: cheltuielile de construcţie pentru gazoductul Iaşi-Ungheni vor fi suportate de partea română

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, în timpul întâlnirii cu premierul Iurie Leancă, faptul că lucrările de construcţie pentru gazoductul Iaşi-Ungheni vor fi suportate din contul ajutorului nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit Moldovei de către România.

FOTO Baie de mulţime la Chişinău: Băsescu, pupat de susţinătorii adunaţi lângă monumentul lui Ştefan cel Mare

Preşedintele român a făcut o tradiţională baie de mulţime printre sutele de susţinători care s-au adunat în vecinătatea monumentului lui Ştefan cel Mare.

Traian Băsescu: „Când termin mandatul, prima vizită o fac la Chişinău, să mă spovedesc“

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat că va reveni la Chişinău când îşi încheie mandatul, pentru a se spovedi în legătură cu facilităţile pe care a reuşit să le întreprindă în beneficiul Republicii Moldova.

Traian Băsescu: „Prioritatea mea şi a României trebuie să fie ca Moldova să devină membră a UE în 10-12 ani“

În interviul acordat postului de radio Europa Liberă cu o zi înaintea sosirii la Chişinău, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că Uniunea Europeană nu va admite ca pe teritoriul Moldovei să mai fie trupe ruseşti.

TOP 5 Cele mai înflăcărate declaraţii făcute de Traian Băsescu pentru basarabeni

Preşedintele român Traian Băsescu a făcut în mai multe rânduri adevărate declaraţii de dragoste basarabenilor, la discursuri publice, interviuri de presă şi întruniri oficiale. Iată, în cele ce urmează, cinci dintre cele mai savuroase declaraţii ale liderului de la Cotroceni.

Comunistul Vladimir Voronin compară vizita lui Traian Băsescu la Chişinău cu cea a mareşalului Ion Antonescu

În opinia liderului PCRM,  venirea de miercuri, 17 iulie, a preşedintelui României reaminteşte de prima vizită la Bălţi a mareşalului Ion Antonescu care a avut loc pe 17 iulie 1941, transmite Unimedia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite