Cătălin Predoiu: „Cred că mai mult din partea Justiţiei, în 2021, nu ar fi realist să aşteptăm”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a transmis că nu este „realist” să aşteptăm mai multe de la Justiţie în anul 2021. FOTO: Facebook/ Catalin Predoiu
Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a transmis că nu este „realist” să aşteptăm mai multe de la Justiţie în anul 2021. FOTO: Facebook/ Catalin Predoiu

De Ziua Justiţiei, fostul ministru Cătălin Predoiu a transmis că, în loc de „cuvinte mari”, ar trebui să se concretizeze proiecte pregătite încă de anul trecut şi să se rezolve o serie de probleme în plan legislativ. Fostul ministru al Justiţiei a mai subliniat că „simpla repetare a mantrei legile justiţiei – luptă anticorupţie – ridicare MCV” nu mai e suficientă.

Cătălin Predoiu a urat „La mulţi ani!” Justiţiei şi a transmis că s-ar bucura ca în 2021 să fie rezolvate mai multe probleme ale sistemului legislativ, să se continue demersurile pentru combaterea clanurilor de interlopi, a traficului de persoane şi a crimei organizate. 

„Dat fiind contextul politic, aleg să fiu mai ponderat în năzuinţe. M-aş bucura, cel puţin ca în acest an, să se concretizeze o serie de proiecte pregătite în 2020 pentru noua majoritate de dreapta din 2021 şi, astfel, să fie rezolvate o serie de probleme rămase deschise în plan legislativ, dacă nu în graficul proiectat în 2020 cu sistemul judiciar şi partenerii europeni, cel puţin pe ultima sută de metri în 2021.

Ar fi salutar să se reia/continue munca pe linia de combatere a clanurilor de interlopi. Strategia de combatere a traficului de persoane lansată anul trecut după o cooperare largă inter-instituţională iniţiată şi condusă de Ministerul Justiţiei trebuie continuată cu măsuri legislative concrete indicate în cuprinsul strategiei. E important să se rezolve cazul Arad, dar e şi mai important să se înţeleagă de ce avem un caz Arad. (...)

Recuperarea prejudiciilor produse prin infracţiuni presupune continuarea strategiei de dezvoltare a ANABI, strategie de asemenea publicată în 2020, care presupune transformarea ei într-o agenţie de căutare şi identificare a conturilor din off-shore şi a bunurilor ascunse în terţe jurisdicţii, nu doar dezvoltarea capacităţii ei de valorificare/vânzare a acestor bunuri, cum văd că se preconizează din alocarea sumei de 13.000.000 euro în PNRR pentru construirea de depozite. Sunt bune depozitele ANABI, dar mai bună ar fi echiparea ANABI cu specialişti în identificarea acestor active off-shore şi cooperarea cu terţe agenţii pentru recuperarea lor”, a transmis Predoiu. 

Fostul ministru consideră că este important ca cineva să îşi asume un dialog cu toate segmentele magistraturii, „pentru că magistratura trebuie ajutată să depăşească fracturile interne, să înţeleagă că atât timp cât vor exista lupte intestine, nu îşi vor putea asuma rolul important al construcţiei unei păci sociale inclusiv prin Justiţie”.

„Un corp aflat în stare de confruntare internă nu poate livra pace socială prin dreptate. Un bun început ar fi evitarea oricăror iritări inutile a corpului magistraţilor în legătură cu statutul magistratului, inclusiv sub aspectul garanţiilor de independenţă recunoscute în plan european”, a mai spus Predoiu. 

Nu în ultimul rând, Cătălin Predoiu a subliniat că nu este realist să aşteptăm mai mult din partea Justiţiei în 2021, „dată fiind starea de lucruri prezentă”.

„Dar anii care vin ar trebui să aducă o regândire majoră a arhitecturii şi mecanismelor interne în sistemul judiciar, pentru că actualele mecanisme sunt depăşite. Simpla repetare a mantrei legile justiţiei – luptă anticorupţie – ridicare MCV nu mai e suficientă”, a conchis fostul ministru.

Vezi şi: Cîţu, mesaj de Ziua Justiţiei române: Suntem într-un proces de vindecare a justiţiei de răul care i-a fost adus în anii trecuţi

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite