Boc vrea un pact al funcţiei publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul consideră că schimbările „de la portar până la ministru“ sunt „ o pacoste“
Premierul consideră că schimbările „de la portar până la ministru“ sunt „ o pacoste“

Propunerea vizează stabilizarea posturilor specialiştilor din administraţie şi va stabili până la ce nivel vor fi făcute numirile politice. Pactul va fi discutat de primul-ministru şi de liderii partidelor politice în perioada imediat următoare şi ar putea intra în vigoare anul viitor.

Premierul Emil Boc a declarat la sfârşitul anului trecut că pactul ar urma să stabilească "până unde merge palierul politic al numirilor, de unde începe cariera funcţionarului public şi de unde începe răspunderea politică". Boc a detaliat arătând că vor fi făcute o serie de numiri pe criterii politice, dar pentru funcţiile publice "situate sub nivelul politic" trebuie să existe stabilitate.

Şeful Executivului a explicat că, prin procesul de descentralizare, instituţiile deconcentrate vor fi transferate la nivel judeţean, astfel că va fi sarcina primarului şi a preşedintelui Consiliului Judeţean să stabilească oamenii cei mai potriviţi pentru aceste funcţii. „Încetul cu încetul dispare rolul centrului în nominalizarea şefilor de instituţii deconcentrate şi creşte rolul autorităţilor locale", a conchis primul-ministru.

Boc a afirmat că toate partidele care s-au perindat la putere au greşit în privinţa schimbărilor politice pe care le-au făcut în instituţiile publice odată cu preluarea puterii. "Să schimbi de la portar la ministru după fiecare administraţie, cred că este cea mai mare greşeală şi pacoste pe care o avem", a atras atenţia premierul. Emil Boc intenţionează, după cum a precizat, să înceapă în perioada imediat următoare discuţiile cu liderii partidelor parlamentare pe tema stabilităţii posturilor specialiştilor din administraţie.

Pactul, semnat de partidele parlamentare

El a recomandat ca pactul, care va fi semnat de toate partidele parlamentare, să intre cât mai curând în vigoare. "Trebuie ca fiecare om să aibă elementul de stabilitate, să se ştie că, în România, când se schimbă o guvernare, sunt 3.000 de oameni cu bagajele la uşă, specialiştii partidului şi crescuţi de partid, care pleacă şi vin ceilalţi, care câştigă alegerile, la fel, pregătiţi", a spus premierul.

Boc a subliniat că, după ce vor intra în vigoare, prevederile pactului vor trebui respectate de toate partidele, indiferent că se vor afla la putere sau în opoziţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite