Băsescu: Ponta, şantaj la Ambasada SUA, că s-ar putea să renunţe la protecţia Chevron

Băsescu: Ponta, şantaj la Ambasada SUA, că s-ar putea să renunţe la protecţia Chevron

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că afirmaţiile premierului Victor Ponta la adresa Ambasadei SUA în legătură cu Chevron constituie, de fapt, „un şantaj pe faţă“ care vizează compania americană Chevron.

Ştiri pe aceeaşi temă

„A fost un şantaj la Ambasada SUA: dacă nu vă liniştiţi, s-ar putea să abandonez protecţia la Chevron. Eu nu am crezut că se poate ajunge la astfel de declaraţii. Nu îi dau nici măcar scuza că a greşit, pentru că, altfel, ar fi realizat şi revenea. Pur şi simplu a fost un şantaj pe faţă“, a spus Traian Băsescu, la emisiunea „Evenimentul Zilei“.

Şeful statului a menţionat că întotdeauna nu numai SUA, ci şi Germania, Franţa, România îşi vor susţine atât cât pot companiile. „Să nu vă aşteptaţi că aceste ţări vor face vreodată compromisuri de la statul de drept, pentru un contract“, a adăugat preşedintele.

Premierul Victor Ponta afirmă, legat de modificările la Codul Penal, că singura reacţie total greşită a fost cea a ambasadei SUA, care se referea la investiţii.

„Reacţie greşită din partea Ambasadei SUA“

„Am văzut declaraţii de principiu, nu cred că vreo ambasadă europeană contestă dreptul Parlamentului de a legifera, pentru că şi în ţara lor se întâmplă la fel. Singura reacţie care cred că a fost total greşită, că nu se referea la realitate, a fost a ambasadei Statelor Unite, care vorbea despre investiţiile americane. Din câte ştiu eu, Chevron investeşte în România sau poate să plece dacă nu se aplică legea şi dacă nu reuşim să arătăm că putem proteja proprietatea privată. Nu mi-a zis nimeni vreodată de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare dată mi-au spus dacă o proprietate privată poate fi apărată. Aici cred că a fost o greşeală (legat de ambasadă - n.r.) şi o să transmit acest lucru“, a spus Ponta.

Ambasada SUA la Bucureşti a susţinut, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate marţi reprezintă un pas înapoi pentru România şi un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României.

Deputaţi din Comisia juridică, printre care Eugen Nicolicea, au mers astăzi la Ambasada SUA la Bucureşti pentru a discuta despre modificările la Codul Penal. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că PNL nu a fost informat despre această întâlnire.

Pe aceeaşi temă:

Ambasada SUA: Modificările la Codul Penal, pas înapoi pentru România şi un semnal negativ pentru investitori

Ponta, după scandalul Codului Penal: Reacţia Ambasadei SUA a fost greşită. Am ştiut de Legea amnistiei. Crin s-a lăsat singur în ofsaid

Deputaţi jurişti dau explicaţii la Ambasada SUA pentru Codul Penal. Crin Antonescu: PNL nu a ştiut de întâlnire

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările