Ambasadorul Egiptului, despre mutarea ambasadei în Israel: România nu ar trebui să rişte. Ar trebui să-i uniţi pe europeni, nu să îi divizaţi VIDEO

Ambasadorul Egiptului, despre mutarea ambasadei în Israel: România nu ar trebui să rişte. Ar trebui să-i uniţi pe europeni, nu să îi divizaţi VIDEO

Salah el-Sadek, ambasadorul Egiptului la Bucueşti FOTO: AFP

Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim presupune o decizie care comportă mai multe riscuri decât dividende şi  va avea un impact în relaţiile Bucureştiului cu arabii şi lumea musulmană şi chiar şi cu anumite ţări europene, avertizează ambasadorul Egiptului la Bucureşti, Salah el-Sadek, într-un interviu pentru Digi24.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numeroase polemici şi controverse au apărut după ce Viorica Dăncilă a anunţat, în martie, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că Guvernul României va lua decizia mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, după finalizarea analizei de către „toţi actorii constituţionali şi în deplin consens“. Salah el-Sadek, ambasadorul Egiptului la Bucureşti,a spus, într-un interviu pentru Digi24, că mutarea ambasadei la Ierusalim este un  "subiect foarte sensibil, din cauza câtorva elemente".

"Pe termen lung, trebuie să vedem cine are dreptul de decizie şi de a se ocupa cu relaţiile internaţionale în această ţară, aşa cum spune Constituţia voastră, nu a noastră. Este preşedintele. Voi sunteţi acum la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Asta înseamnă că ar trebui să-i uniţi pe europeni, nu să îi divizaţi. Va avea un impact în relaţiile cu arabii şi lumea musulmană şi cred că şi cu anumite ţări europene, dacă luăm în calcul faptul că anumiţi membri europeni au puncte de vedere diferite faţă de decizia colectivă a europenilor şi nu este vorba doar de europeni, este majoritatea lumii, cu excepţia a foarte puţine ţări, şi acest lucru l-am văzut la votul care a avut loc la Adunarea Generală a ONU. Este, aşadar, ceva împotriva voinţei comunităţii internaţionale", a declarat ambasadorul.

"Dacă revenim la România, da, cred că va afecta relaţiile, pentru că noi, liderii noştri în general sunt mult influenţaţi de dorinţa popoarelor lor. Iar acest lucru este o chestiune foarte-foarte sensibilă pentru toţi oamenii din Orientul Mijlociu. Noi ne vom uita mereu la Ierusalim într-o manieră diferită de restul lumii, de alte ţări care nu au legătură directă cu acest subiect. Este un loc pentru toată lumea, pentru iudaism, pentru creştinism şi pentru islam. Iar Ierusalimul de Est este capitala Palestinei. Iar asta nu spun eu, Salah, sau ambasadorul Salah, ci asta spune legea internaţională, inclusiv ţările care acum vor să se mute la Ierusalim. Personal nu cred că România, care are relaţii stabile cu Orientul Mijlociu de zeci de ani, aţi investit în oameni şi bunăstare în această zonă, ar trebui să rişte toate acestea pentru motive neclare, pentru dividende care nu se vor returna, dacă ar face o astfel de mişcare", a subliniat  Salah el-Sadek, în interviul de pe Digi24.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările