Roman (PNL): Cioloş ne-a promis OUG pentru alegeri în două tururi, apoi a spus că solicitarea PNL e nepotrivită. A fost exigent cu prefecţii, nu şi cu Carmen Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL Florin Roman a declarat, la Adevărul Live, că Dacian Cioloş le-a promis liberalilor, în 2016, când era premier, că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii electorale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. „Domnul Cioloş a spus apoi că solicitarea noastră este nepotrivită“, a dezvăluit Roman, care l-a acuzat pe Cioloş că nu a schimbat pe Carmen Dan din funcţia de prefect.

Adevărul: De ce a mers PNL pe varianta Rareş Bogdan şi nu a ales un om de partid?

Florin Roman: Rareş Bogdan nu e un om nou în PNL, e un vechi liberal, a fost preşedinte al TNL Cluj, iar timp de patru ani a fost vicepreşedinte al TNL la nivel naţional. În cazul lui Rareş Bogdan, sondajele ne arată o încredere de peste 40% la nivel naţional. Orice partid serios ţine cont de ceea ce vor oamenii. Pentru el, a fost foarte greu să se rupă de viaţa de jurnalist, eu îl înţeleg pentru că şi eu m-am rupt la un moment dat de viaţa de jurnalist şi câteva luni nu mi-am găsit locul. A contat foarte mult faptul că Rareş a fost membru PNL. Eu n-am auzit pe nimeni în PNL să aibă vreo obiecţie. Dimpotrivă, toată lumea a salutat venirea lui în partid. 

De ce e o singură femeie în primele 10 locuri şi de ce nu au fost criterii geografice pentru stabilirea listei?

E o listă naţională, iar criteriul care trebuie să primeze este cel al notorietăţii, al încrederii, al rezultatelor. Nu ne permitem să trimitem acolo oameni care să înveţe meseria de europarlamentar. Noi am pus cei mai buni oameni pe care îi are PNL. Am încercat să evităm exodul celor care trebuie să rămână aici şi să lupte cu PSD. E important să nu părăsim tranşeele şi să luptăm la baionetă cu PSD. Pe listă avem primari foarte buni, campioni la absorbţia de fonduri europene: Mircea Hava la Alba Iulia şi Gheorghe Falcă la Arad. Mai e domnul Blaga, care a făcut enorm pentru România, iar dacă noi călătorim azi fără vize în spaţiul european i se datorează ministrului de Interne Vasile Blaga. Este omul care a dus partidul la victorii, a condus campania pentru Klaus Iohannis. Numai ipocriţii spun că nu folosesc oamenii cu experienţă.

Câte mandate şi-a propus PNL?

Putem obţine 10 mandate cu puţină şansă. Minim 8 - maxim 10, în funcţie de prezenţa la vot. O prezenţă de peste 35% va ajuta PNL, dar şi celelalte partide de Opoziţie.

Susţineţi un referendum pe Justiţie?

E cea mai democratică cale de consultare a populaţiei. Un referendum nu poate fi contestat de către nimeni, preşedintele analizează foarte serios acest lucru. Cred că preşedintele gândeşte în aşa fel ca să nu fie o nouă chestiune cu acel Parlament cu 300 de oameni. Oamenii şi-au pierdut puţin încrederea pentru că acel referendum nu a fost aplicat. 

Refrendumul nu va întări USR şi PLUS?

Va întări toată opoziţia. Nu doar USR se luptă pe chestiunea asta. Noi am preferat să facem mai puţin scandal şi am apelat la metode constituţionale. Colegii din Opoziţie au preferat metode mai gălăgioase, dar nu neapărat cu efect. Singurul partid care poate bate PSD - având în vedere că avem structuri, avem primari - e PNL. Apoi, orice alianţă a partidelor de Opoziţie e bine-venită. 

Se poate reveni la două tururi?

Singurul partid care-şi doreşte alegerea primarilor într-un singur tur e PSD.  

Şi UDMR. 

La UDMR părerile sunt împărţite. PSD vrea să-şi conserve numărul de primari. În două tururi, am bate PSD devastator în toată ţară. PNL ar avea cei mai mulţi primari.Să fim corecţi. Am văzut tot felul de lupte duse aiurea prin mediul online. Eu ţin minte că în perioada în care eram secretar general-adjunct al PNL li am participat cu premierul de atunci, Dacian Cioloş. A fost o solicitare expresă a PNL pentru OUG. Ni s-a promis că această ordonanţă va fi dată, dar ulterior ordonanţa nu a mai venit. Îmi amintesc declaraţia domnului Cioloş de atunci, care a spus că solicitarea noastră de alegere a primarilor în două tururi e nepotrivită. Eu spun lucrurilor pe nume, nu vreau să spună cineva că e vreun atac. Pur şi simplu aşa au stat lucrurile. Martori  sunt declaraţiile fostului premier de atunci, Dacian Cioloş, care avea atunci deasupra presiunea PSD. Să ne amintim că atunci PSD era majoritar în Parlament şi învestirea guvernului tehnocrat fără votul PSD nu s-ar fi putut face. 

Noi ne-am asumat susţinerea dânsului la vedere. PSD a făcut-o mai uşor. L-a lăsat pe Cioloş în faţă cu nişte chestiuni de care Cioloş nu s-a putut atinge niciodată. Îmi amintesc că am semnalat prezenţa lui Carmen Dan, pe atunci prefect de Teleorman, la şedinţele de partid. Şi domnul Cioloş a fost extrem de exigent cu alţi prefecţi. În cazul Carmen Dan nu s-a întâmplat nimic. Carmen Dan sfida pe toată lumea mergând la şedinţele de partid. deşi prefecţii nu aveau voie să facă politică. PSD i-a spus să nu mişte nimic sub nivelul secretarilor de stat. PSD, atât timp cât va avea majoritate, nu va renunţa la alegerea primarilor într-un singur tur. 

Vă e frică de USR în Transilvania?

Nu poate să-ţi fie frică când câştigi alegeri. Ne-am bătut cu balaurul cel mare: PSD. Eu mi-aş dori ca forţele anti-PSD să adune peste 50%. USR nu are niciun primar. 

E PNL pregătit să intre la guvernare?

PNL e oricând pregătit să intre la guvernare. Nu avem mai mult de 15 ministere şi maximum 50 de secretari de stat. Nu avem nevoie de atâtea agenţii la nivel naţional căpuşate de clientela politică. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite