Procurori: Elena Udrea primea mită în tranşe şi o împărţea cu membri ai Guvernului. Banii murdari au ajuns şi în conturile PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a fost reţinută pentru 24 de ore FOTO David Muntean, Adevărul
Elena Udrea a fost reţinută pentru 24 de ore FOTO David Muntean, Adevărul

Elena Udrea ar fi primit 500.000 de euro, în mai multe tranşe, pentru rezolvarea problemelor din justiţie ale companiei Fujitsu Siemens Computers. Aşa susţin procurorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a acesteia. Elena Udrea a fost arestată, miercuri seară, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, în dosarul „Microsoft”.

De asemenea, fostul ministrul al turismului ar fi exercitat presiuni în Guvern pentru înlesnirea contractului Microsoft, favoare pentru care soţul său ar fi primit 9.000.000 de euro. Banii au fost împărţiţi cu mai multe persoane, printre care şi Gabriel Sandu, şi ar fi ajuns inclusiv în conturile Partidului Democrat Liberal, mai susţin anchetatorii.

Din documentele anchetatorilor mai reiese că, în 2009, fostul ministru al turismului şi-ar fi folosit influenţa în Guvern pentru a asigura încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft. 

Mai exact, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la anumiţi cumpărători de influenţă, pentru ca Elena Udrea să facă presiuni pe lângă Gabriel Sandu, dar şi pe lângă alte persoane din Guvern şi din Ministerul Comunicaţiilor, pentru a asigura încheierea încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft. Banii ar fi fost apoi împărţiţi cu Gheorghe Ştefan (circa 4.000.000 de euro) şi Gabriel Sandu (2.700.000 de euro), susţin procurorii.

Bani din mită pentru campaniile electorale ale Partidului Democrat Liberal

Plăţile ar fi fost făcute prin intermediul unor contracte comerciale care atestă operaţiuni comerciale fictive. O parte din mită ar fi ajuns şi la Partidul Democrat Liberal, care a beneficiat de plata unor materiale electorale, prin intermediul lui Gabriel Sandu.

De asemenea, în anul 2013, Elena Udrea ar fi pretins şi primit suma de 500.000 de euro, în mai multe tranşe, pentru rezolvarea problemelor din justiţie, ale companiei Fujitsu Siemens, în legătură cu contractul Microsoft, potrivit anchetatorilor.

În anul 2010, Dorin Cocoş ar fi primit suma de 3.000.000 de euro de la administratorul unei firme, care înregistra întârzieri la plată într-un contract public incheiat cu Ministerul Comunicaţiilor, pentru proiectul e-România 2. În schimbul acestor bani, Elena Udrea şi-ar fi exercitat influenţa asupra persoanelor cu atribuţii în acest sens, pentru a debloca plăţile aferente din contractul public, spun procurorii.

Cum spăla banii cuplul Elena Udrea/Dorin Cocoş

Aceleaşi surse mai explică faptul că Elena Udrea şi Dorin Cocoş spălau banii proveniţi din traficarea influenţei în mod direct sau cu ajutorul unor interpuşi, prin operaţiuni precum contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile sau bunuri viitoare, prin acordarea unei serii de împrumuturi şi prin novarea unui credit de circa 3.300.000 de euro.

Mai mult, procurorii susţin că la divorţ, prin partajul voluntar, cei doi şi-au împărţit în mod egal bunurile cumpărate cu banii obţinuţi prin activitatea de corupţie.

Elena Udrea nu a menţionat totuşi în declaraţiile de avere din perioada 2010-2012, sumele pe care le-a împrumutat soţul său Dorin Cocoş sau creditul şi împrumutul pe care le-a contractat chiar ea.


Udrea a repetat gestul cu degetul la nas la intrarea la Curtea Supremă, unde se discută arestarea ei

Elena Udrea, reţinută pentru 24 de ore: Cum i-au dispărut cătuşele de la sediul DNA până în arestul Capitalei

Traian Băsescu, despre reţinerea «Elenei»: Cred în omul acesta. Se va bate să-şi dovedească nevinovăţia

Cele mai tari glume cu Elena Udrea. Cum e văzută reţinerea anului de amatorii de virale de pe internet

De ce vorbeşte Elena Udrea despre ea însăşi la persoana a III-a: Gaddafi, Iulius Cezar, Ludovic al XIV-lea aveau acelaşi stil oratoric

VIDEO Elena Udrea, vedetă sexy în tabloidele internaţionale. „Notorie pentru relaţia apropiată cu fostul preşedinte al României“

Reacţie ironică a lui Ionuţ Budişteanu, după reţinerea Elenei Udrea: “Mai bine îi cumpăram din banii contribuabililor şi nişte cătuşe cu diamante swarovski”

Elena Udrea, reţinută în dosarul Microsoft: cum îşi petrece cele 24 de ore în arest

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite