Percheziţii de amploare la falsificatori de permise auto. Ce sumă cereau infractorii pentru schimbarea unui fals cu un document autentic - VIDEO

Percheziţii de amploare la falsificatori de permise auto. Ce sumă cereau infractorii pentru schimbarea unui fals cu un document autentic - VIDEO

Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Un număr de 41 de percheziţii sunt în desfîşurare, miercuri, în 19 judeţe ale ţării în vederea destructurării unei grupări care, în schimbul sumei de 3.000 de euro, emiteau premise de conducere false. Ulterior, membrii reţelei foloseau falsurile pentru a obţine acte originale, prin echivalare, fiind ajutaţi de poliţişti corupţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până în prezent, au fost identificaţi peste 100 de cetăţeni români, care fie ar fi obţinut permise româneşti, fie ar fi depus documentele la autorităţile competente pentru preschimbarea permiselor obţinute ilicit, o parte dintre aceştia fiind deja semnalaţi cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulaţiei rutiere.
 

„Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, în judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi în municipiul Bucureşti, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, compus iniţial din 9 membri (cetăţeni români şi străini), la care ulterior au aderat şi alţi cetăţeni români. Grupul ar fi fost profilat pe săvâşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum şi infracţiuni de fals şi de corupţie”, arată un comunicat al Poliţiei Române.
 
Sursa citată arată că  scopul grupului l-ar fi reprezentat obţinerea de venituri ilicite, prin înlesnirea obţinerii contra-cost şi în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România.
 

Cum acţionau membrii grupării infracţionale

 
„Persoanele interesate de obţinerea unor permise de conducere ar fi pus la dispoziţia membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie şi un specimen de semnătură, care ar fi fost transmise în străinătate, pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele realizate fraudulos ar fi fost expediate în România, iar cetăţenii români care intrau în posesia acestora s-ar fi prezentat la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de româneşti”, potrivit IGPR. 
 
Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis ar fi fost de aproximativ 3.000 de euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetăţenii români şi străini implicaţi.
 
Miercuri, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, împreună cu procurorii DIICOT-ST Ploieşti, efectuează 41 de percheziţii domiciliare şi pun în executare 48 de mandate de aducere.
 

Unde se desfăşoară percheziţiile

 
Activităţile se desfăşoară în judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vâlcea şi în municipiul Bucureşti, în cadrul unui dosar penal ce vizează implicarea mai multor persoane în obţinerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state. 
 
Acţiunea reprezintă o continuare a activităţii din data de 8 iulie 2020, (dată la  care au fost puse în executare 61 de mandate de percheziţie domiciliară şi 79 de mandate de aducere), ancheta fiind iniţiată, în luna martie 2020, în Ploieşti şi fiind apoi extinsă în mai multe judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti.
 
Pentru realizarea investigaţiilor şi cercetărilor specifice, poliţiştii şi procurorii din Ploieşti au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, precum şi de suportul mai multor unităţi teritoriale de combatere a criminalităţii organizate, precum şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale.
 
Poliţiştii BCCO Ploieşti şi procurorii DIICOT-ST Ploieşti continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, dare de mită şi luare de mită.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările