Minivacanţa de 1 Mai. Unde vor fi amplasate cele 420 de radare care îi vor urmări pe românii ce pleacă zilele acestea la mare şi la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut, peste 50.000 de turişi au fost la mare în mini-vacanţa de 1 Mai    FOTO: Arhiva Adevărul
Anul trecut, peste 50.000 de turişi au fost la mare în mini-vacanţa de 1 Mai    FOTO: Arhiva Adevărul

Începând de astăzi şi până pe data de 3 mai, peste 36.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi în serviciu în perioada minivacanţei de 1 Mai. Aproximativ 10.000 de turişti sunt aşteptaţi să petreacă weekend-ul de 1 Mai în staţiunile de pe Valea Prahovei, - Azuga, Buşteni şi Sinaia, unde preţurile pentru o noapte de cazare pornesc de la câteva zeci de lei. Tot atâţia români sunt aşteptaţi si pe malul mării.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anunţat într-o videoconferinţă cu prefecţii şi şefii structurilor teritoriale ale MAI că vor trimite în teren 23.500 de poliţişti, 5.400 de jandarmi, 4.100 de pompieri şi 3.500 de poliţişti de frontieră pentru a asigura ordinea şi siguranţa în timpul minivacanţei de 1 Mai.

Măsuri pentru fluidizarea traficului

Ministrul a mai precizat că pentru fluidizarea traficului şi prevenirea accidentelor rutiere, vor fi în misiune 3.600 de poliţişti rutieri, sprijiniţi de alţi 3.600 de poliţişti de ordine publică.

"Pe lângă măsurile de dirijare a circulaţiei, aceştia vor acţiona zilnic, în medie, cu 420 de aparate radar, pentru a-i descuraja şi sancţiona pe vitezomani. Pentru că sunt aşteptate valori de trafic ridicate pe Autostrada A2, am dispus deja ca Inspectoratul General de Aviaţie al ministerului nostru să asigure, la solicitarea Poliţiei Române, resurse de zbor pentru monitorizarea circulaţiei", a mai precizat Oprea.

De asemenea, dispozitive suplimentare de poliţie rutieră vor fi amplasate la ieşirile din Bucureşti, pe DN1, în zona staţiunilor turistice de pe litoral şi de pe Valea Prahovei. Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că sunt preconizate creşteri ale traficului pe DN65 Piteşti-Craiova, DN39 Constanţa-Vama Veche şi DN6 Bucureşti-Alexandria. În toate aceste zone vor fi amplasate şi aparate radar pentru măsurarea vitezei.

"Fac un apel la conducătorii auto să circule cu prudenţă şi să respecte limitele legale de viteză. Vă reamintesc faptul că în zilele de Paşte peste 6.000 de şoferi au fost amendaţi din cauza depăşirii vitezei, şi vă asigur că şi în această perioadă Poliţia Rutieră va fi la fel de intransigentă", a avertizat Oprea.

Nu în ultimul rând, pentru cei care se vor deplasa cu trenul, au fost luate măsuri speciale la nivelul Poliţiei Transporturi, pentru prevenirea tâlhăriilor, a furturilor de bagaje sau din buzunare.

Începând de vineri, 5.400 de jandarmi vor acţiona zilnic, în medie, pentru descurajarea faptelor de natură antisocială, precum şi pentru soluţionarea operativă a tuturor solicitărilor cetăţenilor.

"Pentru că ne aşteptăm la un număr mare de turişti şi în staţiunile de munte, am dispus suplimentarea efectivelor de jandarmi, ajungând la un număr de 250 de jandarmi, special pregătiţi pentru intervenţii montane care presupun salvarea şi evacuarea turiştilor aflaţi în situaţii de risc", a declarat Oprea.

În ceea ce-i priveşte pe turiştii care pleacă în străinătate, în special în Ungaria şi Ucraina, MAI a dispus conducerii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române să ia toate măsurile necesare astfel încât timpul de aşteptare la punctele de trecere a frontierei să fie cât mai scurt.

Aproximativ 10.000 de turişti, aşteptaţi în staţiunile de pe Valea Prahovei

Aproximativ 10.000 de turişti sunt aşteptaţi să petreacă weekend-ul de 1 Mai în staţiunile de pe Valea Prahovei, - Azuga, Buşteni şi Sinaia, unde preţurile pentru o noapte de cazare pornesc de la câteva zeci de lei, transmite Mediafax.

Astfel, conform datelor furnizate de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, gradul de ocupare în staţiunile Sinaia şi Azuga va fi de aproximativ 90 la sută, în timp ce în staţiunea Buşteni sunt rezervate 60 la sută dintre locurile de cazare, gradul de ocupare fiind mai mare decât în perioada sărbătorilor de Paşte.

Pentru această minivacanţă, unii dintre hotelierii de pe Valea Prahovei au pregătit pachete turistice speciale, la preţuri începând de la 65 de lei pe noapte, cu două mese incluse, iar printre activităţile pregătite de gazde se numără grătare în aer liber, karaoke şi petreceri tematice.

Astfel, preţurile sunt mai convenabile decât în perioada Paştelui, când tarifele începeau de la 50 de lei pentru o noapte de cazare, fără a include însă mesele.

La Sinaia, se mai poate schia pe pârtiile de mare altitudine din Valea Dorului şi Valea Soarelui, situate la o înălţime de 2.000 de metri în Masivul Bucegi.

Staţiunile de pe Valea Prahovei au, în total, peste 8.500 de locuri de cazare omologate, cărora li se adaugă sute de case de vacanţă care pot fi închiriate.

Turiştii care aruncă gunoi în locuri neamenajate riscă amenzi până 2.000 de lei

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a dispus Gărzii Naţionale de Mediu să efectueze controale, la nivel naţional, cu prilejul zilei de 1 Mai şi a solicitat primăriilor să se organizeze pentru această minivacanţă, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Echipele de control vor patrula în zonele cu activităţi de picnic special amenajate, în zonele de afluenţă publică consacrate şi în zonele cu potenţial turistic, dar neamenajate, pentru asigurarea respectării prevederilor legale. Acţiunile se vor desfăşura în colaborare cu Poliţia Locală şi cu ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române.

”Câte două astfel de echipe mixte vor fi prezente în fiecare judeţ în parte şi vor patrula în zonele tradiţionale de grătare. După ce vacanţa trece, comisarii vor monitoriza felul în care autorităţile locale vor salubriza zonele în care a fost înregistrat aflux mare”, a subliniat ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Conform legii privind desfăşurarea activităţilor de picnic, cetăţenii care nu respectă prevederile legale în ceea ce priveşte zonele de recreere, pot fi sancţionaţi cu amenzi ale căror valori se încadrează între 100 şi 5.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. Spre exemplu, cei care aruncă gunoiul în locuri neamenajate, riscă o amendă între 200 şi 2.000 de lei, iar pentru aprinderea focului în locuri nepermise, cetăţenii pot fi sancţionaţi cu amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.

Nouă spitale de urgenţă din Capitală şi Ambulanţa asigură asistenţa medicală în minivacanţa de 1 Mai

Toate cele nouă spitale de urgenţă din Capitală şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov asigură, prin liniile de gardă, asistenţa medicală în minivacanţa de 1 Mai, iar Direcţia de Sănătate Publică are un serviciu permanent.

Astfel, de vineri şi până luni vor asigura permanent asistenţa medicală Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar, Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon", Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan", Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni", Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie".

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI) va avea program normal de lucru în perioada 1-3 mai, solicitările populaţiei fiind preluate la numărul unic de urgenţă 112. În această perioadă, Serviciul de Ambulanţă va asigura şi eliberarea de certificate constatatoare de deces.

"În această perioadă, vom lucra la capacitatea normală, nu au fost aprobate concedii şi nici recuperări. Pentru intervalul 1-3 mai, vom suplimenta cu trei numărul de echipaje", a declarat managerul SABI, dr. Alis Grasu.

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti va asigura un serviciu de gardă permanent la sediul din strada Spiru Haret nr. 14, din Sectorul 1.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite