Jaf pe banii publici. Dezăpezirile au fost făcute de societatea primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin-Sandu Simionca
Florin-Sandu Simionca

Primarul localităţii bistriţene Budacu de Sus, Florin-Sandu Simionca (PDL), este acuzat de conflict de interese, după ce procurorii au descoperit că firma acestuia a dezăpezit, pe bani publici, drumurile şi uliţele comunei. Edilul a atribuit contractul de dezăpezire societăţii unui prieten, care l-a subcontractat firmei sale în aceeaşi zi.

Florin-Sandu Simionca a fost trimis în judecată în această săptămână de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Simionca a fost ales în funcţia de primar al comunei Budacu de Jos  (Bistriţa-Năsăud) în anul 2005 şi îndeplineşte această funcţie şi în prezent.

Asociat unic la societatea „Trans Simy”

Procurorii au explicat că Simionca este asociat unic al S.C. „Trans Simy” SRL Jelna (Bistriţa-Năsăud), înfiinţată în anul 1995, având ca obiect principal de activitate transportul rutier de mărfuri şi alte activităţi anexe transporturilor terestre. Iniţial, ela fost şi administratorul acestei societăţi însă,  după alegerea în funcţia de primar, a cedat succesiv administrarea firmei către soţia sa, Lucica- Ramona Simionca, în  anul 2005 şi apoi către cumnatul său, Teodor-Ioan Călugăr, în anul 2008 .

Potrivit Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, funcţia de primar este incompatibilă, printre altele, cu funcţia de administrator  la societăţile comerciale.

A mascat atribuirea contractului printr-un interpus

În cursul lunii noiembrie 2009, primarul Simionca a încheiat un contract de lucrări pentru deszăpezirea drumurilor şi uliţelor comunale de pe raza comunei Budacu de Jos, prin care a realizat  în mod indirect un folos material, în condiţiile în care lucrările în valoare de aproximativ 26.000 lei au fost efectuate de firma sa S.C. „Trans Simy” SRL Jelna.


Pentru a evita ca în mod formal să fie relevată existenţa unei relaţii contractuale directe între administraţia comunei Budacu de Jos şi    S.C. „Trans Simy” SRL Jelna şi pentru a ascunde conflictul de interese, Simionca a mascat actul juridic vizând atribuirea  lucrărilor de deszăpezire către propria firmă,    printr-un interpus, respectiv prin S.C. „Lucrări Drumuri şi Poduri” S.A. Bistriţa.

Smecheria cu subcontractarea dezăpezirii


Astfel, în luna noiembrie 2009, Simionca  a încheiat un contract redactat în două variante datate 2 şi respectiv 15 noiembrie 2009, cu S.C. „Lucrări Drumuri şi Poduri” S.A. Bistriţa, pentru executarea lucrărilor de deszăpezire a drumurilor şi uliţelor comunale de pe raza comunei Budacu de Jos, în sezonul de iarnă 2009 – 2010. 

În aceeaşi dată, de 15 noiembrie 2009, S.C. „Lucrări Drumuri şi Poduri” S.A. Bistriţa a subcontractat lucrările de deszăpezire a drumurilor comunale din Budacu de Jos, alături de alte lucrări, către S.C. „Trans Simy” SRL Jelna, care de altfel le-a şi realizat.

Nu a dat declaraţii la Parchet

În cursul anchetei  Simionca a uzat de dreptul la tăcere, însă în memoriul depus la dosarul cauzei, prin apărătorul ales, a  susţinut,  în esenţă, că nu se face vinovat de săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, deoarece a contractat lucrările de deszăpezire a drumurilor şi uliţelor comunale cu S.C. „Lucrări Drumuri şi Poduri” S.A. Bistriţa, fără să cunoască  împrejurarea că aceste lucrări vor fi  cedate către S.C. Trans Simy” SRL Jelna.


 El a mai precizat că a aflat  despre subcontractarea lucrărilor  ulterior de la cumnatul său,  Teodor- Ioan Călugăr, şi a arătat în final că între contractul încheiat de primărie cu S.C. „Lucrări Drumuri şi Poduri” S.A. Bistriţa şi contractul încheiat de această societate cu S.C. „Trans Simy” SRL Jelna, nu există nici o legătură.

A fost turnat de intermediar

Parchetul nu a acceptat apărarea edilului, si au arătat că „este neîntemeiată şi nu poate fi acceptată”. Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat că Simionca în momentul încheierii contractului cu S.C. „Lucrări Drumuri şi Poduri” S.A. Bistriţa, a avut  reprezentarea că lucrările vor fi subcontractate către firma sa şi chiar a urmărit acest scop.

Directorul general de la S.C. „Lucrări Drumuri şi Poduri” S.A. Bistriţa, Aurel-Liviu Ciupe a arătat procurorilor că îl cunoştea pe primar de mai mulţi ani, că a avut relaţii contractuale anterioare cu firma acestuia şi că în momentul încheierii înţelegerii privind lucrările de deszăpezire, a avut în vedere faptul că acestea vor fi executate de S.C. „Trans Simy” SRL în condiţiile în care S.C. „Lucrări Drumuri şi Poduri” S.A. Bistriţa avea contractate lucrări  peste limita capacităţii sale.

Din declaraţia martorului Aurel-Liviu Ciupe a rezultat că discuţiile privind contractarea lucrărilor de către primărie şi cele privind executarea acestor lucrări de către S.C. „Trans Simy” SRL, le-a purtat cu  primarull, urmând ca acesta să-l trimită pe cumnatul său, administratorul  Teodor- Ioan Călugăr să încheie contractul.

Verdictul procurorilor: conflict de interese

„În final, este de menţionat că simpla descriere a desfăşurării evenimentelor dovedeşte existenţa conflictului de interese al învinuitului. Astfel, învinuitul Florin- Sandu Simionca, ce cumula atât calitatea de primar al comunei Budacu de Jos, cât şi cea de asociat unic al S.C. „Trans Simy” SRL Jelna, a încheiat un contract cu S.C. „Lucrări Drumuri şi Poduri” S.A., la data de 15.11.2009, pentru deszăpezirea drumurilor din comuna pe care o administra, lucrări care au fost subcontractate în aceeaşi zi către propria firmă, ce le-a şi realizat şi care este în final beneficiara banilor publici destinaţi acestei lucrări.

Este de domeniul evidenţei că încheierea directă a contractului  cu propria firmă făcea notoriu conflictul de interese, ce a fost astfel mascat prin intermediul vechiului colaborator S.C. „Lucrări Drumuri şi Poduri” S.A..”, conchid procurorii în actul trimis instanţei.
       

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite