Gigi Becali rămâne în arest, iar la sfârşitul lunii va afla dacă i se măreşte pedeapsa cu închisoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat judecarea cererii prin care Gigi Becali a solicitat contopirea pedepselor primite în dosarele „Schimbul de terenuri” şi „Valiza”. Încă de la primele ore judecătorii au dat însă sentinţa în procesul în care s-a discutat o altă cerere a latifundiarului, aceea de întrerupere a executării pedepsei cu închisoarea. Aceasta a fost respinsă, dar sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel.

UPDATE 11.45 Instanţa a amânat pronunţarea unei sentinţe în procesul în care a judecat cererea de contopire a pedepselor primite de Becali. Judecătorul a cerut ca la dosar să fie ataşate mai multe acte eliberate de instanţele care l-au condamnat până acum. 

La rândul lui, latifundiarul a solicitat ca şedinţa să fie secretă pentru că "vrea o perioadă de divorţ'". "Eu m-am iubit cu presa şi trebuie să înţeleagă şi să mă ierte acum. Vreau o perioadă de divorţ şi când o să ies, iubirea o să fie şi mai mare", a cerut omul de afaceri. 

Procurorul nu a fost de acord cu cererea lui Becali, iar judecătorul a susţinut la rândul lui că nu vede niciun motiv pentru ca şedinţa să fie secretă.

Imediat după ce s-a terminat procesul, finanţatorul Stelei i-a cerut vărului său să-i caute alţi avocaţi "mai buni".

UPDATE 10.45  Gigi Becali nu va fi eliberat.

Cererea lui Gigi Becali de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare din dosarul schimbului de terenuri cu MApN a fost respinsă, miercuri, de Tribunalul Bucureşti. Finanţatorul Stelei poate ataca însă decizia la Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE 10.00: Şedinţa de judecată a început, însă Gigi Becali nu a ajuns încă.

UPDATE 9.10: La Tribunalul Bucureşti au ajuns cei doi avocaţi ai omului de afaceri, însă el nu a fost încă adus în faţa completului.


Apărătorii lui Becali au declarat că nu se aşteaptă la majorarea pedepsei şi că, oricum, decizia de miercuri nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Aceştia au mai spus că se aşteaptă ca din pedeapsa de trei ani cu executare, primită de Becali în urma contopirii deciziei din dosarul sechestrării de persoane din 2009 cu ultima decizie, din 20 mai, din dosarul schimburilor de terenuri, să-i fie scăzute cele 14 zile petrecute în arest, în primul dosar menţionat, cel din 2009.

În dosarul sechestrării hoţilor care i-au furat limuzina, deschis în 2009, Becali a primit trei ani de închisoare cu suspendare, potrivit deciziei magistraţilor din februarie 2013.

UPDATE 8.40: Judecătorul care judecă miercuri cererea formulată de Gigi Becali este Marin Constantin Marino.

Şedinţa de judecată de astăzi a fost amânată până la ora 9.45.

Magistratul Marin Constantin Marino a făcut parte din completul de judecată care a decis, pe 17 aprilie 2009, eliberarea din arest a lui Gigi Becali, în dosarul în care era acuzat de sechestrarea tinerilor care i-au furat maşina.  

Ulterior, pe 23 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a demarat o verificare privind modul în care dosarul a fost repartizat aleatoriu. Pe 30 aprilie inspectia CSM a decis că nu s-a încălcat procedura. 

Completul de la Tribunalul Bucureşti, care a judecat în 2009 recursul lui Becali la decizia Judecătoriei Sectorului 1 privind interdicţia de a părăsi ţara, a fost format din magistraţii Constantin Marino Marin, Dorel Matei - preşedinte şi Monica Cipariu, care au decis eliberarea condiţionată a lui Becali, sub control judiciar, după 14 zile de arest.
     


Printre motivele invocate de Becali în cererea în care solicită întreruperea pedepsei pentru trei luni se numără atât serbarea majoratului fiicei sale, cât şi sponsorizarea construcţiei unui spital de oncologie la iniţiativa actorului Dan Puric.

La termenul de luni din acest caz, Gigi Becali a cerut să fie lăsat să vorbească, iar instanţa a acceptat. 

„Cele mai mari răutăţi le-am văzut din partea procurorilor. Vreau să mă iertaţi că am intervenit. Eu nu vorbesc pe proceduri. Eu acum nu ştiu exact: procurorul spune ceva, avocatul altceva. Procurorii mai pot să inventeze lucruri. Dumneavoastră puteţi să admiteţi cererea şi să intre în vigoare după contopirea pedepselor şi atunci procurorul nu mai are ce sa spună. Steaua nu poate să facă nimic fără mine. Când am zis că se ocupă Reghe şi Stoica am zis să nu sară toţi pe Steaua, să se vadă că are stăpân. Dacă nu sunt eu, ei nu fac nimic cu Steaua!”, a declarat atunci latifundiarul. 

Becali aşteaptă şi contopirea pedepselor

Becali a fost condamnat definitiv, pe 4 iunie, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”. În acest dosar, patronul Stelei a primit trei ani de închisoare pentru dare de mită în 2006, trei ani de închisoare pentru dare de mită în 2008 şi un an de închisoare pentru fals în înscrisuri. 

Instanţa a decis contopirea celor trei pedepse, iar Becali trebuie să execute pedeapsa cea mai mare, mai exact trei ani de închisoare cu executare.

De asemenea, pe 20 mai, completul de cinci judecători al Instanţei Supreme l-a trimis pe Becali doi ani după gratii pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Schimbul de terenuri” în care au fost implicaţi şi generalii Dumitru Cioplină şi Victor Babiuc, ambii condamnaţi tot la câte doi ani de închisoare.

Trei ani cu executare în dosarul „Schimbul de terenuri”

La pronunţarea sentinţei de pe 20 mai, judecătorii Curţii Supreme au contopit pedepsele din dosarul „Schimbul de terenuri” şi din dosarul în care latifundiarul din Pipera a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru sechestrarea de persoane, astfel că Becali a primit pedeapsa cea mai mare, trei ani de  închisoare cu executare.

La anunţarea sentinţei din dosarul „Valiza”, magistraţii nu au mai contopit pedepsele din cele trei dosare, astfel că avocaţii lui Becali au depus o cerere la Tribunalul Bucureşti în acest sens.

„Instanţa Supremă nu a făcut reindividualizarea şi contopirea pedepselor lui George Becali, având în vedere că acesta se află deja în închisoare unde execută o pedeapsă de trei ani în dosarul «Schimbul de terenuri». În aceste condiţii, vom cere, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta”, au precizat apărătorii finanţatorului de la Steaua.

Potrivit specialiştilor există posibilitatea ca instanţa să dispună un spor de pedeapsă, dar această decizie rămâne strict la latitudinea judecătorilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite