„Dacă Rusia va încerca să atace Moldova, vom cere ajutor”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu şi Klaus Iohannis la Cotroceni
Maia Sandu şi Klaus Iohannis la Cotroceni

Un potenţial atac al Rusiei nu este exclus de oficialii de la Chişinău. „Admitem toate scenariile. Evident că vom cere ajutor”, spune preşedinta Maia Sandu. „Nu vă vom abandona”, promite preşedintele Klaus Iohannis.

România e sigură că nu va avea probleme cu gazul iarna asta, mai mult chiar, preşedintelui Klaus Iohannis îi dă mâna să promită că nu va abandona Republica Moldova care, spune preşedinta Maia Sandu, are urgentă nevoie de soluţii pentru a-şi asigura securitatea energetică.

„Nu vom abandona Moldova şi vom găsi soluţii”

„Vrem să cumpărăm gaze din România şi este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Moldova are nevoie de soluţii pentru securitatea energetică acum! Cetăţenii noştri plătesc cel mai mare preţ raportat la venit pentru energie din toată Europa. Pentru gaz plătim deja un preţ dublu faţă de cel pe care îl plătesc consumatorii din România”, a spus Maia Sandu, la finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni. „Războiul a destabilizat piaţa energetică şi, cu ea, securitatea energetică a Moldovei. Inflaţia record, datorată în special creşterii bruşte a preţurilor la energie şi carburanţi, afectează capacitatea de cumpărare a cetăţenilor şi pune presiune mare pe producătorii noştri, mulţi dintre care au pierdut şi pieţele de desfacere din est”, a explicat lidera de la Chişinău. „Combinaţia de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru ţara mea, o povară pe care nu o putem duce singuri”.

Sunt două obiective fundamentale în rezolvarea dificultăţilor energetice ale Moldovei: pe de o parte, este garanţia că oamenii nu vor îngheţa la iarnă; pe de alta, securitatea energetică înseamnă şi menţinerea stabilităţii sociale.

Va fi o iarnă complicată, gazul livrat de Rusia devine tot mai puţin, gazul pe piaţa internaţională devine tot mai scump. Dar, subliniază preşedintele Klaus Iohannis, România va putea, la nevoie, să-şi reducă consumul cu 15% „fără să obligăm pe cineva să stea pe frig sau fără să închidem sectoare întregi ale industriei româneşti”. În acelaşi timp, a adăugat Iohannis, „suntem foarte conştienţi de situaţia extrem de dificilă în care se găseşte Republica Moldova” şi „am convenit să lucrăm diferite variante, diferite scenarii şi să avem planuri concrete, pregătite pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm. Un lucru este cert: nu vom abandona Republica Moldova şi vom găsi soluţii, pentru variantele bune este simplu, pentru variantele foarte grele este complicat, dar, repet, nu vom abandona Moldova!”.

image

Maia Sandu şi Klaus Iohannis la Bucureşti

Transnistria, Rusia: „Admitem toate scenariile”

Transnistria este un punct nevralgic de 30 de ani iar odată cu invazia rusă în Ucraina incertitudinea e şi mai mare. „Creşte numărul provocărilor lansate de forţe interne ce urmăresc destabilizarea situaţiei din Republica Moldova. Vecinătatea războiului pune presiuni pe instituţiile statului care asigură securitatea Republicii Moldova. Analizăm riscurile la care suntem expuşi din interiorul ţării. Suntem îngrijoraţi şi admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste, iar în situaţia în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova evident că vom cere ajutor”, spune Maia Sandu.

„Noi rămânem cei mai apropiaţi de Republica Moldova şi nu vă abandonăm indiferent în care scenariu vom ajunge cu toţii prin acest nefericit război dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a răspuns Klaus Iohannis. Fostul preşedinte filorus Igor Dodon a reacţionat la declaraţiile Maiei Sandu: din arestul la domiciliu în care se află, fostul şef al statului fidel Kremlinului a acuzat actuala majoritate de la Chişinău că „ar face orice numai să se menţină la putere şi să justifice intrarea trupelor NATO în Republica Moldova. PAS are nevoie de un focar de război şi de frică pentru a se menţine la conducere. Există pentru asta şi o încurajare din Occident”, a scris Dodon pe Facebook.

Conflictul transnistrean poate fi soluţionat până la intrarea în Uniunea Europeană. Este o condiţie pe care Chişinăul şi-o asumă, în procesul de integrare, prin vocea Maiei Sandu. Transnistria s-a schimbat faţă de acum 10 ani, consideră preşedinta Moldovei, care a încercat să exemplifice: „Mai mult de jumătate din exporturile din regiunea transnistreană merg în ţările Uniunii Europene, pentru că şi regiunea transnistreană beneficiază de Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Cel puţin jumătate din migranţii din regiunea transnistreană se află în ţările Uniunii Europene. Cetăţenii noştri de pe malul stâng îşi doresc, la fel, să trăiască în siguranţă, să aibă oportunităţi economice, să le fie respectate drepturile. Este adevărat că ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina va avea repercusiuni asupra modului în care putem să rezolvăm conflictul şi cât de repede”, a recunoscut preşedinta. Şi a încheiat: „Dezvoltarea democratică după model european este singura noastră şansă la o viaţă mai bună. Ajutaţi-ne să rămânem pe acest drum”.

Cristian Ştefănescu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite