Curtea Constituţională a decis: Dacă eşti interceptat, operatorul trebuie să te informeze în 60 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a României a respins, marţi, ca neîntemeiată, sesizarea Partidului Naţional Liberal cu privire la proiectul de lege referitor la protecţia datelor cu caracter personal în procesul penal.

Potrivit unui comunicat al CCR, plenul Curţii a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competenţe în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterea infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind liberă circulaţie a acestor date, în ansamblul sau, precum şi, în special, dispoziţiile articolului 12 alineatele (1) - (5), articolul 13, articolul 14, articolul 15 alineatele (1) - (5) şi articolul 16 din această, obiecţie formulată de un număr de 63 de deputaţi aparţînând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

"În urmă deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competenţe în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterea infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind liberă circulaţie a acestor date, în ansamblul sau, precum şi, în special, dispoziţiile art.12 alin. (1) - (5), art.13, art.14, art.15 alin. (1) - (5) şi art.16 din această, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate", precizează judecătorii constituţionali.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 10 octombrie, proiectul de lege privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competenţe, în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterii infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind liberă circulaţie a acestor date.

Proiectul prevede că prelucrarea datelor cu caracter personal pentru realizarea activităţilor de menţinere şi asigurare a ordinii şi siguranţei publice se realizează numai dacă acestea sunt prevăzute de lege şi sunt necesare pentru prevenirea unui pericol cel puţin asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane ori a proprietăţii acesteia, precum şi pentru combaterea infracţiunilor.

"Operatorii sunt obligaţi să instituie măsurile organizatorice, tehnice şi de procedura pentru a furniza persoanei vizate informaţiile necesare potrivit prevederilor art. 13 şi art. 16 - 21 şi pentru a asigura transmiterea unui răspuns în legătură cu prelucrările desfăşurate în condiţiile prevăzute de art. 11 sau în legătură cu notificarea persoanelor vizate în cazul apariţiei unui incident de securitate", stipulează proiectul.

În plus, operatorul are obligaţia de a informa persoană vizată, în scris, cu privire la modul de soluţionare a cererilor formulate în temeiul prezenţei legi. Răspunsul se transmite în mod gratuit, în cel mult 60 de zile calendaristice.

Opoziţia a criticat proiectul de lege

Opoziţia, care a votat în unanimitate împotriva aceastei iniţiative, atrage atenţia că ea vine în favoarea persoanelor care au încălcat legea, permiţându-le să afle dacă convorbirile le-au fost interceptate. „Obiecţia noastră principală este că operatorul de date personale are libertatea deplină de a stabili conţinutul comunicării. Norma este mult prea generală, nu are norme de punere în practică iar în forma actuală nu va face decât să îngreuneze anhetele penale”, a declarat pentru „Adevărul” deputatul PNL, Gabriel Andronache.

„Anunţăm public că Partidul Naţional Liberal depune sesizare la Curtea Constituţională împotriva legii lui Şerban Nicolae care afirmă că transpune Directiva europeană cu privire la folosirea datelor cu caracter personal în procesul penal, însă, de fapt, această lege, această iniţiativa a lui Şerban Nicolae - PSD modifică printr-o lege ordinară o lege organică şi anume Codul de ProceduraPpenala şi transformă operatorii de telefonie mobilă în agenţi de informare cu privire la mandatele de ascultare care sunt secrete şi sunt date de judecători", declara atunci şi lidera deputaţilor liberali, Raluca Turcan.

Deputatul USR, Cristian Ghinea declara  că această lege este lipsită de sens, statul român, ca autor al interceptărilor, neputând externaliza această obligaţie către operatori, care sunt doar facilitatorii acestui proces. „Trebuie să remarcăm că la orice problemă reală, domnul Şerban Nicolae vine cu câte o soluţie care are rolul să-i ajute pe suspecţii de corupţie. Legea este o aberaţie. Scrie că sunt exceptate interceptările care ar afecta anchetele penale, dar ce alte interceptări există? Nu există decât interceptările făcute de organele de anchetă penală. Legea este o aberaţie care va permite noi sesizări şi amânări în instanţe, cu scopul îngreunării proceselor penale”, este de părere Ghinea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite