Armata caută luptători pentru Operaţii Speciale. Criterii de angajare şi ce solde se oferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptător român de Operaţii Speciale în Afganistan
Luptător român de Operaţii Speciale în Afganistan

În acest an, cei care vor să ajungă în rândurile celor mai respectaţi militari ai Armatei Române vor avea la dispoziţie mai multe locuri scoase la concurs comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. Concret, anul trecut, în campania de recrutare din primăvară, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a selectat 40 de luptători de Operaţii Speciale, iar acum pune la dispoziţia doritorilor 20 de posturi în plus.

În primul rând, este vorba de 20 de locuri vacante la specialitatea „Forţe Speciale” pentru care pot candida doar soldaţii gradaţi profesionişti în activitate. Apoi, doritorii mai au la dispoziţie şi 40 de locuri la specialitatea „Paraşutişti Comando”, pentru care pot aplica atât soldaţii gradaţi profesionişti în activitate, cât şi civili din afara şi din cadrul MApN.  

Pentru a fi acceptaţi, candidaţii civili trebuie să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data de înscriere, şi cel mult 50 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire care va avea loc la Şcoala de Aplicaţie pentru Operaţii Speciale, Vlădeni, din judeţul Braşov.

Selecţia iniţială este compusă din examen psihologic, testare medicală specială susţinută în cadrul Institutului Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială (INMAS) – Bucureşti, probe de aptitudini fizice şi interviu de evaluare finală. MApN mai precizează că toţi candidaţii înscrişi vor fi planificaţi pentru susţinerea probelor de selecţie aptitudinală generală după încetarea stării de urgenţă.

Veniturile nu sunt de neglijat

Absolvenţii cursurilor Şcolii de Aplicaţie Vlădeni vor ajunge subofiţeri în Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS), iar salariile plătite de Armata Română nu sunt de neglijat. Concret, în cazul unui subofiţer FOS, venitul brut cu sporurile aferente este de 5.490 de lei, adică 3.212 lei net. 

Mai mult, în misiunile externe, luptătorii FOS primesc o recompensă materială apreciabilă, oarecum proporţională cu riscurile la care se expun într-un teatru de operaţii precum Afganistanul, unde aceşti militari de elită luptă de peste 10 ani. 

Concret, conform algoritmului pus la punct de Ministerul Apărării Naţionale, la plecarea în misiunea în Afganistan, aceşti militari de elită primesc, pe lângă solda normală, o primă de campanie egală cu aceeaşi soldă, salariul fiind în acea lună, practic, dublat. Apoi, pe perioada executării misiunii, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale încasează lunar o soldă de funcţie prevăzută prin ordinul de numire/detaşare dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30% aplicată la solda de funcţie.

fos

În plus, fiecare militar mai încasează şi diurna, care în cazul unui subofiţer este de cel mult 70 de euro pe zi. Ca o concluzie, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale primesc, pe perioada de misiune în Afganistan, un salariu mărit de 2, 3 ori la care se mai adaugă în fiecare lună cel mult 2.820 de euro (diurna şi banii pentru legătura cu familia). Conform acestei scheme de calcul, de exemplu, un plutonier din Forţele pentru Operaţii Speciale primeşte în fiecare lună solda de 7.387 de lei, la care se adaugă 2.200 de euro, totalul fiind în jur de 3.800 de euro lunar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite