În statutul BOR există instituţia demisiei. Totuşi, în istoria BOR nu a existat niciun Patriarh care să se fi retras

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica. FOTO: Click
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica. FOTO: Click

Posibilitatea retragerii Patriarhului este menţionată şi în canoanele ortodoxe, chiar dacă nu a fost pusă în practică niciodată în istoria Bisericii Ortodoxe. „Patriarhul se poate retrage din funcţia sa, această posibilitate este prevăzută de statutul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), cum ar fi din motive de sănătate, însă numai cu acordul Sfântului Sinod“, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

”Patriarhul se poate retrage din funcţia sa, spre exemplu pe motive de sănătate, însă cererile de retragere se aprobă numai cu acordul Sfântului Sinod, aşa cum prevede statutul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Această posibilitate este valabilă pentru toţi ierarhii în funcţie”, a explicat pentru ”Adevărul” părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Preotul Eugen Tănasescu de la biserica „Sf. Arhangheli" din Constanţa a declarat că nu au existat cazuri de patriarhi români care să se fi retras din poziţiile lor, în istoria Bisericii Ortodoxe Române, începând cu 1925. 

Nu a existat vreun cap al BOR care să fi demisionat, retragerile au existat doar la nivel de episcopi din motive de sănătate şi bătrâneţe”, a spus preotul. 

Eugen Tănăsescu a completat că majoritatea retragerilor au fost pe caz de boală, doar în perioada comunistă au existat unele presiuni făcute de autorităţi.

A existat totuşi o tentativă de a-l determina pe fostul patriarh Teoctist să se retragă imediat după revoluţie. 

„Îmi pare că declaraţia Papei este una făcută la anumite presiuni. În istoria BOR nu au fost demisii făcute la presiuni, a fost însă o tentativă asupra Preafericitului Teoctist, imediat după revoluţie, când un grup de presiune a încercat să-l determine să demisioneze, acuzându-l că a fost şef al Bisericii în comunism. Dar pentru că nu a avut motive reale, nu a demisionat,” susţine Preotul Tănăsescu.  

De altfel, fostul patriarh ÎPS Teoctist a rămas în această funcţie timp de 26 de ani, în ciuda problemelor de sănătate, până când a murit, în iulie 2007, în urma unei operaţii de cancer la prostată.

Anunţ surprinzător şi pentru Biserica Catolică

În ceea ce priveşte anunţul retragerii Papei Benedict al XVI-lea de pe Scaunul Pontifical, în 28 februarie, acesta i-a luat prin surprindere şi pe reprezentanţii Bisericii Catolice. 

A mai fost un astfel de caz în istorie. Există această posibilitate de a se retrage în Codul de Drept Canonic, din motive de sănătate. Am rămas şi noi surprinşi de decizia sa, ne aflăm în faţa unui fenomen neobişnuit pentru Biserica Catolică şi pentru societate, însă există acest drept de a se retrage dacă Suveranul Pontif consideră că starea sa de sănătate nu-i mai permite să continue”, a explicat preotul Francisc Doboş, purtător de cuvânt la Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti.

Doboş a mai spus că un nou Papă ar urma să fie ales cel mai probabil în luna martie şi a adăugat că această decizie a Papei Benedict al XVI-lea nu-i influenţează pe credincioşii catolici, fiind vorba despre ”o decizie înţeleaptă a Pontifului, care a decis să lase locul unui alt Papă în condiţiile în care sănătatea nu-i mai permitea să-şi îndeplinească atribuţiile”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite