VIDEO Atelierul unde copiii prind drag de cărţi şi poveşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase sau şapte copii, instalaţi confortabil într-un colţ cu pernuţe mov de la etajul librăriei Humanitas Kretzulescu, extrag dintr-un coşuleţ marionete de pus pe degete. Au grijă să-şi ţină ochii strâns închişi atunci când bagă mâna în coş.

Atelierul de citit şi făurit poveşti

Figurinele -  printre ele un fluturaş, un peştişor, o prinţesă şi un dragon - au ajuns la librărie în geanta Andreei Demirgian, realizator la Radiodifuziunea Română şi iniţiatoarea Atelierului de Citit şi Făurit Poveşti, care are loc în fiecare sâmbătă.

Agresaţi zilnic de desene animate proaste şi de reclame zgomotoase, copiii trebuie să înveţe să stea locului şi să se uite pe o carte; şi să construiască, la rândul lor, poveşti - crede ea. Andreea Demirgian se autodescrie drept mamă, soţie, jurnalist, blogger şi creatoare de poveşti. Blogul său, injoaca.ro, e dedicat în mare parte interacţiunilor dintre părinţi şi copii. A scris până acum două cărţi pentru copii, publicate de editura Aramis: "Poveştile domnişoarei Firicel" (apărută în 2009) şi "Călătorie prin curcubeu" (2010).

Are două fete, iar ideea Atelierului i-a venit atunci când a constatat cât de greu îi este să-i explice fiicei sale celei mari, Irina, care are opt ani, de ce trebuie să citească.

"Am observat că, dacă eu stau să-i citesc şi dacă citim pe rând, un fragment eu, un fragment ea, este mai interesată", spune Andreea. "Şi dacă-i pun şi întrebări despre ce am citit, şansele să reţină ceva sunt mai mari". Şi-a dat seama că mulţi alţi părinţi se confruntă cu aceeaşi problemă, aşa că a invitat un număr mic de copii să vină la întâlniri săptămânale în care să citească şi să inventeze poveşti împreună. Aici intră în scenă - alături de alte obiecte şi jocuri interactive - marionetele pentru degete. Fluturaşul, peştişorul, prinţesa şi dragonul devin personaje în poveştile imaginate chiar de copii, cu ajutorul Andreei.

"Este important să le spunem poveşti (copiilor), pentru că astea îi hrănesc", spune ea. "Poveştile îi fac să crească pe dinăuntru şi le oferă soluţii pentru diverse probleme pe care le au în viaţa de zi cu zi". Pentru copii, a citi dintr-o carte "presupune să stea pe loc, ceea ce devine o minune, şi să se gândească la ceea ce citesc. Le dezvoltă creativitatea, le dezvoltă răbdarea, le dezvoltă vocabularul foarte mult. Şi fără cărţi copilăria nu e copilărie".

Întâlnirile Atelierului de Citit şi Făurit Poveşti au loc sâmbăta dimineaţa, de la 10.30 pentru copii cu vârste între 4 şi 6 ani şi de la 11 pentru cei care au între 6 şi 10 ani. Andreea Demirgian aduce de acasă "tot felul de obiecte care au - fiecare dintre ele - o poveste". Pe lângă joaca de-a poveştile, Andreea şi copiii citesc din cărţi alese chiar în ziua respectivă din librărie, sau aduse de ea.

"E important că suntem într-o librărie, pentru că în felul ăsta copiii au contact cu cărţile, învaţă cum să aleagă o carte, ce să caute într-o carte, învaţă ideea de a merge la librărie", explică Andreea Demirgian.

Ea ţine ca numărul copiilor participanţi să rămână mic - maximum şase sau şapte pentru fiecare întâlnire - ca să păstreze caracterul intim şi interactiv al întâlnirilor. Nu e vorba de lecturi publice, precizează ea, ci de întâlniri în care gazda şi copiii au o relaţie aproape unu la unu. "Eu îi ţin în braţe, îi mângâi, îi sperii, îi gâdil", spune Andreea Demirgian.

"Eu vreau să înveţe să se adapteze într-un cerc în care nu ştie pe nimeni şi să înveţe să vorbească sigur, liber, din imaginaţia lui", spune Simona Irimie, mama lui Vlad, unul dintre copiii care frecventează Atelierul. După trei şedinţe, progresele sunt deja vizibile. Vlad deja povesteşte mai mult în viaţa de zi cu zi.

Părinţii se pot informa despre întâlniri pe site-ul injoaca.ro şi pot rezerva un loc pentru copii printr-un mesaj trimis prin e-mail. Fiecare şedinţă costă 30 de lei.

Succesul întâlnirilor de la Humanitas Kretzulescu a făcut-o pe Andreea Demirgian să se gândească să extindă atelierul. Pe 20 aprilie va merge la Iaşi, apoi intenţionează să călătorească la Timişoara, Braşov şi Constanţa, precum şi în străinătate, la Viena şi la Londra.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite