Peste 10.000 de credincioşi sunt aşteptaţi mâine la procesiunea de la Biserica Icoanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 10.000 de credincioşi sunt aşteptaţi mâine pentru a participa la slujba religioasă de la ora 10.00 urmată de procesiunea cu icoane ce va avea loc la ora 13.30 la Biserica Icoanei cu ocazia sărbătorii religioase dedicată Duminicii Ortodoxiei.

Sfânta Liturghie de la ora 10.00 va fi oficiată de un sobor de preoţi conduşi de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Varsanufie Prahoveanul.

După oficierea slujbei religioase, enoriaşii, purtând icoane în mâini, se vor încolona pentru realizarea procesiunii în jurul Parcului Icoanei şi pentru a asista la rugăciunile de sfinţire a icoanelor şi Rugăciunea pentru tămăduirea celor bolnavi.

Programul zilei de duminică va fi următorul:

- orele 10.00 - 12.00 - Sfânta Liturghie la Biserica Icoanei (Slujba arhierească)
- orele 12.00 - 13.00 - deplasarea credincioşilor parohiilor din sectorul 2 şi din alte parohii din Bucureşti, care doresc să participe la eveniment, către Biserica Icoanei
- ora 13.00 - întâlnire în jurul Parcului Icoanei
- Preoţii, împreună cu credincioşii, se vor încolona în perimetrul străzilor Arthur Verona şi  Alexandru D. Xenopol.
- între orele 13.30 şi 14.30 va avea loc procesiunea în jurul Parcului Icoanei, ce va fi deschisă de Sfânta Cruce, urmată de toacă, steaguri, Icoanele Mari de la biserici pe baldachin, purtate pe umeri
- corul va interpreta cântări bisericeşti, specifice momentului
- orele 14.30 - 14.45 – rugăciune de sfiinţire a icoanelor şi rugăciune pentru tămăduirea celor bolnavi
- orele 14.45 – 15.15 –  cântări psalmice
- orele 15.15. – 15.45 – cuvânt de folos: Icoana – fereastră spre Dumnezeu
- orele 15.45 – 15.50 – încheierea festivităţii, participanţii vor rosti Mărturisirea de credinţă – Crezul.

Intitulat „Duminica Ortodoxiei – Icoana, fereastră spre Dumnezeu”, evenimentul religios este organizat de Protoieria II Capitală cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 şi cu înalta binecuvântare a Patriarhului Daniel.

Astfel, creştinii ortodocşi din sectorul 2, şi nu numai, vor sărbători cea dintâi duminică din Postul Paştelui care este rânduită, încă de la 11 martie 843, drept „Duminică a Ortodoxiei”, zi în care s-a statornicit cultul sfintelor icoane, cea dintâi icoană fiind dăruită de însuşi Mântuitorul Hristos pentru vindecarea lui Afgar, domnul Edesei. Miile de credincioşi care vor participa în acest sfârşit de săptămâna la procesiunea religioasă de la Grădina Icoanei vor putea să se închine la mai multe icoane făcătoare de minuni.

Una dintre atracţii va fi legată de Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa), de la  Mănăstirea Neamţ care este o copie după icoana de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. A fost adusă în ţară de cuviosul Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii între anii 1779 -1794.

Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântul Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul, prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece şi Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână de argint, în partea de jos.

Icoana este vindecătoare de boli şi aducătoare de ploi la vreme de secetă şi va fi expusă la Biserica Icoanei până luni 5 martie a.c. pentru a permite enoriaşilor să se roage la ea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite