Prima ediţie Civic Fest are loc la Chişinău. „Singuri nu putem face nimic, împreună schimbăm lumea“

Prima ediţie Civic Fest are loc la Chişinău. „Singuri nu putem face nimic,
împreună schimbăm lumea“

Preşedintele Nicolae Timofti a anunţat la Civic Fest că va crea un consiliu al societăţii civile pe lângă Preşedinţie FOTO: Tudor Iovu

Prima ediţie a festivalului Civic Fest aduce faţă în faţă societatea civilă, autorităţile statului şi partenerii internaţionali, pentru un schimb de bune practici şi iniţiative inovatoare în beneficiul cetăţenilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 100 de reprezentanţi ai societăţii civile, instituţiilor de stat, comunităţii diplomatice, mass-media şi mediului de afaceri s-au reunit pentru trei zile, la Chişinău, la prima ediţie a festivalului internaţional Civic Fest. Evenimentul se desfăşoară cu genericul „Moldova pentru cetăţeni“ şi aduce în scenă cele mai reuşite proiecte ale organizaţiilor din Moldova şi din Uniunea Europeană care au câştigat recunoaştere internaţională şi pot servi drept modele de integrare socială, dezvoltare comunitară, transformări culturale şi responsabilitate civică.

Prezent la deschidere, preşedintele Nicolae Timofti a vorbit despre necesitatea unui parteneriat puternic dintre puterea de stat şi societatea civilă, reprezentată de organizaţiile neguvernamentale, asociaţiile profesionale, sindicate şi presă, subliniind importanţa acestora în apărarea intereselor şi drepturilor cetăţenilor.

„În istoria de peste 20 de ani a Republicii Moldova putem găsi destule exemple în care societatea civilă a intervenit energic în treburile de interes public pentru a preveni sau pentru a stopa anumite derapaje ale puterii. Fără asemenea acte de curaj şi de conştiinţă civică, democraţia în ţara noastră ar fi încolţit mult mai greu“, a declarat şeful statului.

Mai multă finanţare pentru cultură

Paola Albornoz, primul-secretar al Ambasadei Suediei la Chişinău, a observat că acum, când Moldova încearcă să se apropie de UE, societatea civilă joacă un rol şi mai important, atât ca partener de consultare, cât şi în procesul de monitorizare. „Donatorii externi nu pot să spună cum ar trebui să fie făcute anumite lucruri. Doar moldovenii pot stabili care sunt cele mai bune practici pentru ei, iar noi vă vom sta alături“, a spus reprezentanta misiunii diplomatice.

Preşedintele Fundaţiei Est-Europene a menţionat că unele sectoare de la noi necesită mai multă atenţie din partea donatorilor externi. „Eu văd cultura ca una dintre problemele majore cu care se confruntă Republica Moldova, dar nu avem o finanţare pe măsură pentru a promova mai multe proiecte culturale. Nu avem nici măcar un obiectiv inclus în registrul UNESCO“, a exemplificat Sorin Mereacre. 

„Cultura şi mass-media – o nouă abordare“ este, de altfel, tema atelierelor din prima zi de festival. Mâine participanţii vor discuta cum pot ONG-urile să susţină schimbările democratice şi sociale din Moldova, iar joi vor vorbi despre antrenoriatul social şi vor cunoaşte câteva modele de succes.   

Aceleaşi probleme peste tot

Preşedinta Consiliului de Administraţie al Fundaţiei ERSTE, Doraja Eberle, care a venit pentru prima dată în Moldova, susţine că a fost impresionată de munca pe care o fac organizaţiile de aici, în special cele din domeniul integrării sociale.

„Fundaţia noastră are proiecte în diferite ţări ale Europei Centrale şi de Est şi vreau să vă spun că problemele sunt mai mult sau mai puţin aceleaşi peste tot: sărăcie, stereotipuri, discriminare. Şi tocmai pentru că problemele sunt comune, este important să discutăm posibile soluţii împreună, să schimbăm idei şi să ne inspirăm din munca celor care au creat modele funcţionale ce pot fi replicate şi în alte zone. Din experienţa mea de fiică, mamă, soră, lucrător social, politician şi acum, în rolul meu de preşedintă a Consiliului Fundaţiei ERSTE, ştiu că singuri nu putem face nimic, însă împreună putem schimba lumea“, a accentuat Doraja Eberle.

Organizatorii şi partenerii evenimentului

Festivalul Civic Fest este implementat de asociaţia obştească Synergetica Eur/Est cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei, Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei şi cu sprijinul acordat de Fundaţia ERSTE din Austria. „Adevărul“ Moldova este partener media al evenimentului.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările