Numărul focarelor de boli diareice acute şi intoxicaţii alimentare este în creştere, în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şapte sălăjeni au ajuns în acest weekend la spital cu intoxicaţie cu ciuperci

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova s-au înregistrat 28 de focare de boli diareice acute, iar numărul celor afectaţi a ajuns până la aproape 360 de oameni, arată datele Ministerului Sănătăţii.

Pe lângă bolile diareice acute, au fost înregistrate şi cazuri de intoxicaţii alimentare, cele mai multe fiind intoxicaţii cu ciuperci. Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, în primele şase luni ale acestui an s-au intoxicat cu ciuperci 58 de moldoveni, inclusiv trei copii, relevă E-Sănătate.md.

Cele mai multe cazuri de boli diareice acute sunt asociate cu consumul produselor alimentare pregătite, păstrate şi comercializate în condiţii nesigure atât la domociliu, dar şi în instituţiile de educaţie şi de alimentaţie publică, precizează specialiştii în sănătate publică. De asemenea, nivelul sporit al morbidităţii prin astfel de boli este influenţat şi de numărul în creştere al cazurilor de izbucnire în grup. Astfel, agentul cauzal (rotavirusul) se transmite foarte uşor.

Specialiştii precizează însă că numărul acestora va creşte şi mai mult în viitorul apropiat, deoarece în perioada lunilor august – septembrie creşte şi numărul nunţilor, cumetriilor, petrecerilor, etc. La astfel de ceremonii, precizează specialiştii în sănătate publică, creşte pericolul de contracare a bolilor diareice sau intoxicaţii, cauzate de consumul produselor alimentare nesigure.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite