Mita din spitale s-a dublat în ultimii patru ani, din pricina echipamentelor moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii vrea să combată practica plăţilor informale din sistemul medical prin spoturi radio şi afişe în spitale.

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi şi directorul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) au lansat astăzi o campanie de informare a populaţiei privind avantajele asigurării de sănătate şi de combatere a plăţilor informale din sistemul medical.

Autorităţile din Sănătate vor să prevină corupţia din sistem printr-o campanie radio şi postarea de afişe şi anunţuri în toate instituţiile medicale din ţară.

Potrivit ministrului Usatâi, plăţile informale au crescut vertiginos în ultimii ani, comparativ cu 2010, în special datorită echipamentelor moderne puse în funcţiune în unele spitale şi centre de diagnosticare.

„Din datele noastre 23% dintre pacienţi au dat mită fiindcă lucrătorii medicali le-au cerut asta în mod expres. Restul au venit pregătiţi cu banii, pentru că aşa ştiau că se practică în spitalele respective.  s-a cerut în mod expres de către lucrătorii medicali. Taxele neoficiale au crescut în funcţie de dotarea tehnică a instituţiei. De exemplu, dacă în 2010 era de 800 de lei, acum pentru acelaşi serviciu mita ajunge şi la 1.500 de lei“, a spus ministrul Usatâi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite