Motivele pentru care mulţi copii nu sunt adoptaţi în Republica Moldova

Motivele pentru care mulţi copii nu sunt adoptaţi în Republica Moldova

Adoptatorii optează pentru copii sănătoşi, cu vârsta de până la 3 ani. Foarte puţine familii sunt dispuse să adopte un copil cu probleme de sănătate, cupluri de fraţi sau copii cu vârsta mai mare de 3 ani.

În aceste circumstanţe se creează situaţia în care la evidenţa autorităţilor se află copii cu statut adoptabil şi totodată există un număr suficient de mare de solicitări din partea adoptatorilor. Subiectul a fost discutat vineri, 15 mai, la o masă rotundă organizată de către Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului Chişinău cu prilejul Zilei Internaţionale a Familiei, transmite IPN.
Şefa direcţiei, Svetlana Chifa, a declarat că la evidenţa direcţiei sunt 115 copii cu statut adoptabil, dintre care numai unul este mai mic de 3 ani. 22 de copii se află în procesul de potrivire. Alţi 42 fac parte din grupuri de fraţi a câte 2-5 copii. 28 de copii au diagnoze incurabile, iar 20 – diagnoze recuperabile. Totodată, la direcţie stau în rând circa 100 de solicitanţi care doresc să adopte un copil.
Şefa direcţiei a menţionat că prin organizarea acestui eveniment se doreşte informarea societăţii despre procedura de adopţie, sensibilizarea opiniei publice, pentru a înlătura prejudecăţile oamenilor cu privire la acest proces. De asemenea, se doreşte încurajarea şi promovarea adopţiei naţionale, majorând astfel şansele copiilor la o familie în ţară. Svetlana Chifa a menţionat că specialiştii din cadrul direcţiei încearcă să discute şi să convingă părinţii că şi un copil mai mare de 3 ani poate fi adoptat, pentru că acesta conştientizează şi mai mult gestul familiei şi se încadrează la fel de bine.
Pentru a adopta un copil, persoanele trebuie să se adreseze la structurile teritoriale pentru  protecţia drepturilor copilului, unde urmează să depună o cerere şi să prezinte un set de acte. Atunci când le vine rândul, persoanele sunt evaluate de către o comise mixtă şi are loc perioada de potrivire. După ce copilul ajunge în familia adoptată, o perioadă aceasta este monitorizată de către autorităţi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: