VIDEO Alexandru Slusari: În perioada 7-27 noiembrie 2014 a avut loc o crimă împotriva poporului. Primul criminal este Dorin Drăguţanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, spune că cetăţenii ar trebui să ştie că ce s-a întâmplat în perioada 7-27 noiembrie 2014 la cele trei bănci implicate în frauda bancară este o crimă împotriva poporului Republicii Moldova, transmite IPN.

„În trei săptămâni, după ce s-a constatat că aceste trei bănci se află în stare gravă, din BEM, Banca Socială şi Unibank au fost sustrase în formă de credite peste 25 de miliarde de lei”, a spus Alexandru Slusari, care a menţionat că creditele au fost date către companii aparţinând grupului Şor.

Potrivit lui Alexandru Slusari, pe 7 noiembrie 2014, Dorin Drăguţanu a spus la şedinţa Comisiei naţionale pentru stabilitate financiară că cele trei bănci nu au lichidităţi şi că trebuie acordate rapid garanţii de stat. „Viziunea lui Drăguţanu a fost susţinută şi de Guvernul Leancă”, a spus Alexandru Slusari.

Preşedintele comisiei a spus că persoanele care au admis ieşirea din cele trei bănci a peste 25 de miliarde în perioada 7-27 noiembrie 2014 sunt criminali. „Primul criminal este Dorin Drăguţanu, deoarece BNM, conform procedurilor de transfer cu creditare, primeşte zilnic informaţii despre câţi bani ies din fiecare bancă”, a spus Alexandru Slusari.

Acesta a declarat că Dorin Drăguţanu ar fi trebuit să ştie ce se întâmplă şi să fie primul care să ceară introducerea de administrare specială pentru cele trei bănci. „Dorin Drăguţanu a venit cu această propunere după ce, la începutul lunii noiembrie, Plahotniuc a spus că este nevoie de acordare a garanţiilor de stat către cele trei bănci”, a spus preşedintele comisiei.

Potrivit lui Alexandru Slusari, nici Anatol Arapu, ministrul finanţelor din acea perioadă, nici primul-ministru Iurie Leancă nu au pus întrebări despre situaţia reală a acestor bănci, deşi era clar că acestea se află în situaţie gravă.

„Eu am informaţiile oficiale de la BNM, cu cifre, şi sper că se va documenta şi Procuratura din acest raport.

Recent, Alexandru Slusari a anunţat câteva nume care s-ar afla în lista beneficiarilor finali ai furtului miliardului, după ce a primit un nou document de la Banca Naţională, realizat de compania de investigaţii Kroll.

Alexandru Slusari a declarat că, din ce a reuşit să analizeze, documentul arată că beneficiarul principal al fraudei bancare este fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc, care ar fi beneficiat de bani prin intermediul companiilor Prime Management, Otiv Prime, Prime TV, Finpar Invest, Basconlux şi Gemenii.

Slusari spune că al doilea beneficiar al fraudei este ex-premierul Vlad Filat, care ar fi implicat în fraudă mai multe rude şi apropiaţi de ai săi.

De asemenea, potrivit lui Slusari, printre beneficiarii fraudei se află aproape toată fracţiunea Partidului Şor, printre care Ilan Şor, Marina Tauber, Reghina Aspostolova. Ar fi beneficiat din fraudele bancare şi fostul preşedinte al ţării Petru Lucinschi şi fiul milionarului Anatol Stati, Gabriel Stati.

În plus, în document se spune că de banii fraudei bancare a beneficiat şi actualul director al agenţiei de ştiri Sputnik Moldova, Vladimir Novosadiuc.

Amintim că deputaţii Marina Tauber şi Reghina Apostolova, ambii din fracţiunea Partidului Şor, au rămas fără imunitate parlamentară luni, 16 septembrie, iar la scurt timp au fost reţinuţi. Parlamentul a dat curs solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind ridicarea imunităţii parlamentare pe numele celor doi deputaţi.

Pe 15 august curent, la fel la solicitarea procurorului general interimar a fost ridicată imunitatea parlamentară şi a deputatului Ilan Şor, liderul Partidului Şor. Acesta părăsit Republica Moldova şi se află în Israel, fiind dat în căutare internaţională. Şor a fost li condamnat de prima instanţă la şapte ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi evaziune fiscală în dosarul furtului miliardului.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor, în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale, banic are ar fi provenit de la Banca de Economii. Vlad Filat pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite