„Soluţie riscantă“ în cazul Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE trebuie să se implice activ cu proiecte în regiune, chiar dacă aceasta e o politică riscantă pentru Moldova, cred experţii.

Sugestia vine de la Nicu Popescu şi Leonid Litra, autorii studiului „Transnistria: o reintegrare treptată". „Soluţionarea diferendului transnistrean nu trebuie înţeleasă ca o zi în care Chişinăul şi Tiraspolul semnează un acord care pune capăt conflictului. Un acord rapid şi nepotrivit ar putea fi chiar dăunător dacă va întrerupe mersul reformelor în Moldova şi procesul de integrare europeană", se mai arată în studiu.

DISCUŢII ŞI CEDĂRI

„Moldova s-a ars de câteva ori cu acorduri şi memorandumuri, aşa că nu mi-aş pune mari speranţe în semnarea unui nou document. Atunci ce să facem? Soluţionarea presupune lucruri care ar putea să nu ne placă, inclusiv discuţii cu autorităţile nerecunoscute", a spus Nicu Popescu, şef al programului „Wider Europe" din cadrul Consiliului Europei pentru Relaţii Externe.

Oficialii de la Chişinău şi cei europeni ar trebui să ceară în continuare retragerea trupelor ruse de la Nistru, e de părere expertul. „Cu toată dorinţa şi insistenţa noastră, Rusia nu va permite acestă schimbare. O eventuală soluţie ar fi acceptarea tacită a situaţiei, dar să încercăm să suplimentăm aceste trupe cu observatori civili din partea UE sau prin intermediul OSCE", propune Nicu Popescu.

La fel de importantă este o implicare mai sporită a Uniunii Europene în stânga Nistrului, prin proiecte care „ar coopta autorităţile separatiste într-o relaţie bazată pe încredere". „Transnistria este dispusă să continue cooperarea cu Moldova şi UE, dar este constrânsă de opoziţia internă şi, mai important, de reticenţa Rusiei faţă de aceste contacte", constată autorii studiului. Important este ca UE să conecteze regiunea separatistă la dialogul său cu Moldova privind probleme cum ar fi zona de liber schimb şi liberalizarea regimului de vize. „Este o politică riscantă, dar, practic, e singurul lucru care ne mai rămâne", susţine Nicu Popescu.

SCEPTICISM LA TIRASPOL

Comentatorii de la Tiraspol sunt însă de altă părere. „Relaţiile dintre Tiraspol şi Chişinău au ajuns la o etapă în care nici implicarea UE, nici a Rusiei sau a României nu poate juca vreun rol în soluţionarea conflictului. Până nu vor găsi o cale potrivită pentru rezolvarea diferendului, situaţia politică ar trebui să rămână neschimbată. Să coopereze în domeniul sănătăţii, educaţiei, în plan economic", afirmă analistul Andrei Safonov.

Cât despre politica „paşilor mici" promovată între cele două maluri de Nistru, Kalman Mizsei, fostul reprezentant UE în Moldova, declară că ar trebui întreprinse mult mai multe acţiuni, care ar apropia şi mai repede Tiraspolul de Chişinău şi ar aduce beneficii cetăţenilor. „Mi-ar plăcea să-l văd pe Evgheni Şevciuk facând reforme economice radicale cu suportul Guvernului moldovean", spune Kalman Mizsei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite