Sergiu Sîrbu: Există o soluţie juridică pentru suspendarea lui Igor Dodon, dar este necesară şi o soluţie politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Curtea Constituţională a dat soluţia în cazul în care şeful statului refuză repetat să-şi execute obligaţiunile constituţionale – se intervine cu constatarea interimatului, iar preşedintele parlamentului sau premierul deblochează situaţia creată.

Vicepreşedintele PDM Sergiu Sîrbu consideră că, în aceste condiţii, există o soluţie juridică, dar este necesară şi o soluţie politică, astfel încât să nu se ajungă la această confruntare. 

Deputatul democrat speră că situaţii în care şeful statului va fi suspendat nu vor mai exista în viitor, deşi pune la îndoială acest fapt. Opinia a fost expusă în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Suspendarea preşedintelui: legalitate, blocaj instituţional, confruntare politică”, ediţia a 94-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Vicepreşedintele PDM susţine că a avut loc o gravă şi sfidătoare încălcare a Constituţiei din partea şefului statului, ba chiar deja o recidivă de încălcare a Constituţiei. 

„De aceea, reieşind din practica Curţii Constituţionale şi acea decizie istorică din toamna anului 2017, a fost înaintată ultima sesizare cu scopul de a soluţiona acel conflict instituţional, care a degenerat într-un blocaj constituţional, provocat de refuzul şefului statului de a numi unii membri ai Guvernului. Să ştiţi că nu am avut nici cea mai mică plăcere să merg să înaintez această sesizare la Curtea Constituţională, deoarece cred că este o ruşine naţională în ce stare am ajuns noi cu toţii – într-o situaţie excepţională când suntem nevoiţi să apelăm la acest mecanism de asigurare a interimatului şefului statului pentru a asigura nişte atribuţii constituţionale, pe care preşedintele refuză deliberat să le execute”, a mai spus deputatul PDM.

Potrivit lui Sergiu Sîrbu, decizia Curţii oferă soluţii pentru a nu ajunge într-un blocaj total în astfel de situaţii, însă acest mecanism nu ar trebui utilizat foarte des. Şi acesta a fost folosit de nevoie, pentru că, în caz contrar, chiar ar exista un blocaj. Parlamentarul a mai precizat că CC a spus-o nu o dată că şeful statului nu este responsabil de programul de guvernare, nu conduce Guvernul şi din aceste motive nu poate avea apriori dreptul de veto în acest sens. 

„Bine, el poate o dată să refuze motivat din anumite considerente, iar în cazul în care prim-ministrul înaintează repetat candidaţii la funcţia de membru în Guvern, şeful statului este obligat. Avem deja al treilea precedent când preşedintele ţării refuză deliberat să numească miniştri, încalcă sfidător Constituţia Republicii Moldova şi avem o situaţie de blocaj, de aceea am fost nevoiţi să apelăm la CC pentru a debloca”, a menţionat deputatul. 

Acesta şi-a exprimat speranţa că cea mai curentă suspendare va fi ultima în istoria ţării, însă a pus la îndoială acest fapt.

În altă ordine de idei, Sergiu Sîrbu a declarat că decizia Curţii este definitivă, irevocabilă şi trebuie execută. Totodată, mai există şi noţiunea de interpretare extensivă şi Curtea în mai multe rânduri a uzat de acest drept, inclusiv practica internaţională cunoaşte astfel de proceduri. 

„Este norma constituţională, este decizia Curţii, este încălcarea şi nerespectarea Constituţiei, este acea decizie de interimat. Şi aici seamănă mai mult cu o imposibilitate morală, deoarece atunci când ai un moft şi pur şi simplu nu vrei să execuţi Constituţia, probabil este vorba şi de o imposibilitate morală. Există şi procedura de suspendare din funcţie şi referendumul de demitere, dar aici procedurile juridice sunt puţin mai complexe, mai ales că sunt restricţii şi de timp – nu poţi organiza un referendum cu 60 de zile înainte de alegeri – sunt mai mult proceduri. Există desigur şi motivaţie politică”, a notat deputatul.

Vicepreşedintele PDM a menţionat că în afara de aspectele pur juridice existente, pe care unii nu le respectă, nu poate fi exclus faptul că este vorba şi despre un conflict politic, până la urmă. 

„Păcat că avem o astfel de confruntare politică, deoarece preşedintele ţării a depus jurământul cu mâna pe Constituţie şi cu mâna pe Declaraţia de Independenţă, unde expres se prevede că va acţiona în numele întregului popor şi va respecta această Constituţie şi nu în numele doar a unui partid politic. Probabil, de asta şi aveam această confruntare politică, din cauză că preşedintele consideră că este încă preşedinte doar al unei părţi a societăţii, dar trebuie să fie şef de stat şi a promis că va fi şeful de stat al întregului popor. Atunci probabil nu ar fi fost această confruntare politică. Dar, evident, ne apropiem de campania electorală, fiecare încearcă să-şi acumuleze punctaj politic  şi, probabil, această sfidare a Constituţiei şi confruntare s-ar încadra cumva în acel scenariu pre-electoral”, a spus parlamentarul.

Dezbaterea „Suspendarea preşedintelui: legalitate, blocaj instituţional, confruntare politică”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de către Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite