Jose Manuel Barroso, după întâlnirea cu Traian Băsescu: „Intenţionez să vizitez Republica Moldova în următoarea perioadă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au întâlnit astăzi la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor au figurat subiecte ce ţin de Republica Moldova.

Ambii demnitari au fost de acord că Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE este un prim pas spre integrarea ţării în Uniune.

„Sunt încântat de Acordul de Asociere cu Republica Moldova, va fi o piatră de temelie în ce priveşte integritatea teritorială a Republicii Moldova. Intenţionez să vizitez Republica Moldova în următoarea perioadă. Autorităţile de la Chişinău au spus că vor să semneze Acordul de Asociere la UE. L-am primit pe premierul Iurie Leancă, a confirmat asta şi lucrăm în vederea semnării Acordului“, a declarat Jose Manuel Barroso.

În ceea priveşte posibilele presiuni din partea Rusiei, liderul CE a refuzat să comenteze.„Sper că autorităţile din Moldova pot decide pentru ele, fără să cedeze presiunilor externe. Nu vreau să fac speculaţii, respect suvernitatea partenerilor noştri“, a mai spus şeful Comisiei Europene şi a adăugat că, în opinia sa, procesul interconectării este crucial pentru Europa unită.

„Vrem să realizăm interconectarea şi o facem deja. Am discutat cu preşedintele Băsescu despre cum putem mobiliza şi alte instituţii financiare, pe plan internaţional“, a precizat Barroso.

La rândul lui, preşedintele Traian Băsescu a subliniat că discuţiile au vizat şi „accelerarea procesului de interconectare pe gaze, energie electrică, infrastructură feroviară“: „Esenţa relaţiei cu Moldova este interconectarea“, a conchis preşedintele.

Barroso: România trebuie să adere la Schengen cât mai rapid. Băsescu: Anul acesta putem parcurge prima etapă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite