Rep. Moldova. Starea de urgenţă a fost prelungită cu 60 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Natalia Gavrilita la tribuna Parlamentului
Premierul Natalia Gavrilita la tribuna Parlamentului

Starea de urgenţă a fost prelungită cu 60 de zile. O hotărâre în acest sens a fost votată joi de Parlament la propunerea Guvernului, transmite IPN.

Premierul Natalia Gavriliţa a declarat în plenul legislativului că starea de urgenţă a fost instituită pe 24 februarie ţinând cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul injust din Ucraina. Atunci Guvernul a venit cu un set de măsuri necesare pentru a gestiona această criză, care se suprapunea peste criza gazelor şi cea sanitară.

„Gestionarea în regim prompt a fluxului migraţional şi adaptarea sau crearea instrumentelor care să realizeze acest obiectiv au fost posibile printr-o serie de derogări, completări, adaptări ale cadrului normativ şi doar prin conjugarea eforturilor tuturor celor implicaţi – societatea civilă, voluntari, autorităţi publice locale, parteneri de dezvoltare”, a notat premierul.

Acţiunile militare care au început pe teritoriul Ucrainei în februarie sunt în desfăşurare. Iar prognoze clare de ameliorare a situaţiei nu există. „În considerarea tuturor acestor aspecte, precum şi a riscurilor de agravare a crizei umanitare, ameninţărilor care se păstrează la adresa securităţii naţionale, menţinerii crizei în privinţa securităţii aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică şi energie electrică, în temeiul articolului 15 din Legea nr. 212 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, solicităm Parlamentului prelungirea stării de urgenţă pentru o perioadă e 60 de zile, începând cu data de 25 aprilie”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Deputatul Partidului politic Şor, Vadim Fotescu, a declarat că niciun alt stat vecin al Ucrainei nu a declarat stare de urgenţă, aşa cum a făcut-o Republica Moldova. Potrivit lui, în toată această perioadă el nu a văzut vreun act care nu putea fi votat în mod obişnuit.

Pentru prelungirea stării de urgenţă cu 60 de zile au votat 55 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate. Deputaţii din Partidul Şor nu au votat, iar cei din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au părăsit sala de şedinţe mai devreme, după ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Radu Mudreac.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite