Procedură disciplinară în privinţa lui Stoianoglo pentru denigrarea imaginii Procuraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo, procuror general suspendat
Alexandru Stoianoglo, procuror general suspendat

În privinţa procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, se iniţiază o procedură disciplinară ca urmare a unei postări publice pe care a făcut-o şi a declaraţiilor pentru presă. Consiliul Superior al Procurorilor a dat curs demersului procurorului general interimar, Dumitru Robu, care consideră că Alexandr Stoianoglo, prin acţiunile sale a denigrat imaginea procuraturii, transmite IPN.

Este vorba despre o postare din 10 februarie, pe care Alexandr Stoianoglo a întitulat-o „Dreptul la replică”. În opinia procurorului general interimar, au fost încălcate prevederile Legii cu privire la procuratură, dar şi prevederile Codului de etică şi conduită a procurorului.

„Procurorul este obligat să respecte regulile deontologice şi să se abţină de la fapte care ar discredita imaginea procuraturii sau ar afecta prestigiul profesiei de procuror. Consider că s-a afectat imaginea instituţiei procuraturii şi nemijlocit activitatea de investigare a cauzelor penale privind faptul de îmbogăţire ilicită a ex-deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova, aflată la etapa de urmărire penală în gestiunea procurorilor din cadrul Procuraturii Generale”, a precizat Dumitru Robu.

Potrivit procurorului interimar, declaraţiile lui Alexandr Stoianoglo indică faptul că toate acţiunile procurorului nu sunt decât o încercare de a distrage atenţia oamenilor de la problemele zilnice. În opinia sa, prin difuzarea a astfel de declaraţii fără substrat factologic, instituţia procuraturii, dar şi procurorul de caz sunt discreditaţi.

Procurorul general interimar consideră că Alexandr Stoianoglo ar fi încălcat normele etice şi atunci când a făcut declaraţii pentru presă El are obligaţia să rămână imparţial şi să nu aducă critici personale. Mai exact, Codul de etică prevede că procurorul urmează să se abţină de la comentariile publice privind activitatea altor procurori. De asemenea, nu trebuie să facă declaraţii ofensatoare, denigratoare.

În urma deliberărilor, patru membri ai Consiliul Superior al Procurorilor au susţinut iniţierea procedurii disciplinare, fiind acordat termen pentru procedurile aferente acestei proceduri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite