Peste 700 de lucrători medicali din Republica Moldova, vaccinaţi în prima zi

Peste 700 de lucrători medicali din Republica Moldova, vaccinaţi în prima zi

Alexandru Botezatu, primul medic vaccinat în R. Moldova împotriva COVID-19

În prima zi de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, au fost imunizaţi 751 de lucrători medicali din secţiile de reanimare şi terapie intensivă. Potrivit specialiştilor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, deocamdată nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o conferinţă de presă, epidemiologul Alexei Ceban a declarat că toate dozele de vaccin au fost distribuite centrelor de sănătate publică din teritoriu, iar apoi în instituţiile spitaliceşti. Procesul de vaccinare a început la ora 10.00, acesta fiind reflectat într-un registru electronic.

Vaccinarea iniţiată astăzi are loc cu administrarea a două doze, fiind administrată prima doză, iar peste opt săptămâni – a doua doză.

Specialistul a reiterat că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 pot fi vaccinate şi nu este necesar test la anticorpi.

Solicitat să comenteze unele informaţii că ar exista lucrători medicali care au refuzat vaccinarea, Alexei Ceban a declarat că nu poate confirma sau infirma aspecte despre care nu a fost informat. Potrivit lui, poziţia Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale este că vaccinarea este sigură şi este necesară.

Referitor la vaccinul rusesc Sputnik V şi utilizarea acestuia în Republica Moldova, o decizie nu a fost luată. Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor de imunizare anti-COVID-19 a decis anterior că în Moldova sunt utilizate doar vaccinurile care au aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Însă, după ce Agenţia Medicamentului din Moldova a aprobat vaccinul Sputnik V, Comitetul urmează să se convoace într-o nouă şedinţă pentru a stabili dacă va fi sau nu utilizat Sputnik V în Moldova.

Printre primii lucrători medicali vaccinaţi este şi şeful Departamentului clinic Anestezie şi Terapie Intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, Adrian Belîi. El a declarat că este vorba despre un proces obişnuit, la fel ca şi cu alte tipuri de vaccin. Înainte de a fi imunizat, a semnat acordul informat, în care se menţionează detaliile despre vaccin, care sunt etapele următoare, apoi a trecut în sala de proceduri, unde a avut loc imunizarea. Potrivit lui, este vorba despre o injecţie cu un ac subţire, de 0,5 ml, nedureroasă.

Adrian Belîi a spus că s-a vaccinat pentru a evita infectarea, pentru a evita o formă gravă a bolii, dar şi, în cazul în care ar face o formă asimptomatică, să evite molipsirea persoanelor din jur.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările