Pavel Filip l-a asigurat pe Donald Tusk că scrutinul parlamentar de la Chişinău va fi unul corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele evoluţii în dialogul Republicii Moldova cu UE şi priorităţile politicii interne şi externe a ţării noastre au constituit principalele subiecte de discuţie la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, informează serviciul de presă al Guvernului.

Premierul a reconfirmat importanţa dialogului cu UE, menţionând că implementarea Acordului de Asociere RM-UE decurge bine. Mai multe prevederi au fost deja realizate, altele sunt în proces de implementare, iar rezultatele din ultimii doi ani sunt foarte încurajatoare pentru drumul european al Republicii Moldova.

„Autorităţile sunt determinate să depună toate eforturile pentru a demonstra cetăţenilor beneficiile Acordului de Asociere RM-UE şi a face drumul european ireversibil”, a spus Pavel Filip. 

Oficialul moldovean a subliniat că se impune vigilenţă maximă la orice posibile tentative de influenţare şi implicare din exterior, iar Guvernul consideră o prioritate luarea tuturor măsurilor pentru a avea un proces electoral demn de o ţară cu aspiraţii europene.

Pavel Filip a spus că autorităţile vor asigura corectitudinea scrutinului parlamentar, astfel ca alegerile să decurgă conform standardelor democratice, să fie libere şi corecte. În acest sens, vor fi depuse eforturi pentru a asigura întrunirea standardelor OSCE şi ale Consiliului Europei. Premierul s-a referit şi la alegerile municipale din Chişinău şi Bălţi din 20 mai, care sunt un exerciţiu important.

Prim-ministrul a reiterat importanţa consolidării în continuare a cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, care anul viitor va împlini 10 ani de activitate. Premisele unei cooperări cât mai concrete sunt foarte bune, iar proiecte regionale vor permite un efect cât mai direct în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

Oficialii au făcut un schimb de opinii şi pe marginea reglementării transnistrene. Prim-ministrul a vorbit despre progresele înregistrate în ultima perioadă pe această dimensiune, cel mai recent fiind admiterea în traficul rutier internaţional a automobilelor din regiunea transnistreană. 

„Este un document complex după implicaţiile tehnice si juridice pe care le produce, dar ambiţios din perspectiva creşterii încrederii între cele doua maluri ale Nistrului şi convocării unei noi runde de negocieri în formatul 5+2”, a menţionat Pavel Filip.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite