Moldova şi Ucraina au semnat Acordul privind controlul comun în punctele de trecere a frontierei comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Şeful Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari, şi omologul său ucrainean, Petro Ţighikal, au semnat vineri, 6 octombrie, Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi cel al Ucrainei privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Încheierea Acordului este o nouă etapă de dinamizare a relaţiilor bilaterale, contribuind esenţial la dezvoltarea şi consolidarea cooperării dintre instituţiile cu atribuţii la frontieră, în domeniul gestionării integrate a frontierei comune, stabilirii noilor forme de interacţiune şi asigurării securităţii frontierei moldo-ucrainene. Documentul semnat va avea un impact pozitiv asupra protecţiei intereselor economice ale Republicii Moldova.

De menţionat că controlul în comun este o formă eficientă a managementului integrat al frontierei, care se practică în multe state ale Uniunii Europene în vederea reducerii timpului la trecerea frontierei, îmbunătăţirea infrastructurii punctelor de trecere, schimbului eficient de informaţii şi nu în ultimul rând combaterii fenomenului corupţional.

De asemenea, au fost semnate alte două tratate internaţionale de o majoră importanţă strategică. Este vorba de Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi cel al Ucrainei cu privire la organizarea schimbului de informaţii privind persoanele şi mijloacele de transport, cu care persoanele traversează frontiera de stat moldo-ucraineană, precum şi Protocolul între Departamentul Poliţiei de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Serviciul Vamal pe lângă Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova şi Administraţia Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei privind organizarea controlului în comun în punctul de trecere internaţional „Pervomaisc-Kuciurgan” pe teritoriul Ucrainei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite