Igor Dodon, la trei luni de mandat: Moldovenii au recăpătat încrederea în instituţia prezidenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ţării a ajuns la trei luni de mandat. În acest context, Igor Dodon a enumerat câteva din reuşitele lui din această perioadă. În opinia şefului statului, principalul succes l-a constituit recăpătarea încrederii cetăţenilor în Preşedinţie.

„În această scurtă perioadă am reuşit mai multe lucruri, însă principalul - cetăţenii Republicii Moldova au recăpătat încrederea în instituţia prezidenţială, pierdută după 2009. 

Dodon susţine că în aceste trei luni a propus Parlamentului şi societăţii numeroase iniţiative legislative care urmau să fie adoptate în regim de urgenţă, însă care au fost respinse de guvernare.

„Iniţiative aşteptate de marea majoritate a populaţiei, inclusiv anularea legii miliardului şi modificarea Constituţiei pentru a declanşa alegeri anticipate. Aceste iniţiative au fost blocate sau ignorate de majoritatea parlamentară, controlată de Partidul Democrat”, a menţionat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

În consecinţă, şeful statului sugerează că unica soluţie pentru soluţionarea problemelor expuse, rămâne declanşarea unui referendum: „Acest lucru îl vom face curând”.

Amintim că Igor Dodon a fost învestit în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova la 23 decembrie 2016, la zece zile după ce Curtea Constituţională i-a validat mandatul. 

Igor Dodon s-a remarcat în perioada respectivă prin mai multe acţiuni. A întreprins trei vizite oficiciale peste hotarele ţării, două la Moscova şi una la Bruxelles. Două vizite neoficiale, la Teheran şi Padova.

Totodată, Dodon a avut o întrevedere cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, la Bender.

Preşedintele ţării a anulat decretul de oferire a cetăţeniei române pentru Traian Băsescu. A solicitat Guvernului ca Istoria Românilor să fie înlocuită cu Istoria Moldovei în programa şcolară. A decis scoaterea drapelului UE de pe Preşedinţie. La fel, Dodon s-a remarcat prin înaintarea unor iniţiative legislative, precum cea prin care solicita anularea transformării în datorie publică a banilor sustraşi din sistemul bancar moldovenesc, etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite