Igor Dodon: „Maia Sandu comite acelaşi abuz asupra identităţii noastre naţionale ca şi alţi unionişti. Lăsaţi Constituţia şi limba moldovenească în pace”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon si Maia Sandu

Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, s-a declarat indignat de afirmaţia preşedintelui Maia Sandu, la plenara Adunarării Parlamentare a Consiliului Europei, că limba română urmează să fie introdusă în Constituţie când în Parlament va exista un număr suficient de deputaţi care să promoveze această iniţiativă.

„Atunci când politicienii sunt incapabili să rezolve problemele acute sociale şi economice, sau să combată eficient pandemia, ei încearcă să lanseze provocări legate de denumirea limbii. Maia Sandu comite acelaşi abuz asupra identităţii noastre naţionale ca şi alţi frontişti şi unionişti de până la ea - încearcă să umble la Constituţie, să schimbe denumirea limbii, să provoace spiritele în societate, să divizeze moldovenii după criteriul identitar şi lingvistic”, a scris Igor Dodon pe Telegram.

Igor Dodon a menţionat că Maia Sandu a fost aleasă în funcţia de preşedinte „pentru un cu totul alt program de guvernare şi pentru alte aşteptări. Încercaţi să faceţi măcar ceva util pentru cetăţeni.”

„Lăsaţi Constituţia şi limba moldovenească în pace, mai ales că majoritatea absolută a cetăţenilor noştri consideră că vorbesc moldoveneşte, de veacuri. Nu denumirea limbii este azi prioritatea poporului şi a ţării. Demonstraţi că aveţi mai multă minte decât un Mihai Ghimpu sau alţi aventurieri antistatalişti”, a mai spus Dodon.

Precizăm că, potrivit Constituţiei Republicii Moldova, limba de stat este limba moldovenească. Însă, o hotărâre a Curţii Constituţionale din 2013 stipulează că limba de stat este limba română. Atunci, judecătorii Curţii au stabilit că Declaraţia de Independenţă, în care se vorbea despre limba română ca limbă de stat, prevalează asupra Constituţiei. Judecătorii au îndemnat Parlamentul să modifice Constituţia pentru a introduce sintagma de limbă română ca limbă de stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite