Guvernarea de la Chişinău se zdruncină din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj: Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Andrian Candu
Colaj: Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Andrian Candu

Alianţa pentru Integrare Europeană 3 riscă să se destrame definitiv, iar viitorul formaţiunilor care au constituit-o să fie incert. După ce a fost părăsită de doi deputaţi (Nicolae Juravschi şi Petru Ştirbate), liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a ameninţat că se va dezice de majoritatea parlamentară în cazul în care condiţiile formaţiunii din Acordul de constituire a AIE 3 nu vor fi îndeplinite în luna următoare.

Declaraţiile lui Ghimpu nu au fost combătute vehement de colegii din alianţă – democraţii şi liberal-democraţii.

Ghimpu: Dacă nu suntem ascultaţi, părăsim alianţa

„În primul rând, vrem să ne asigurăm de implementarea Acordului de Asociere cu UE. Vrem să fie elucidat până la urmă furtul miliardului, iar vinovaţii să facă închisoare pentru aceasta. De asemenea, noi vom insista pentru acţiuni radicale în combaterea corupţiei. Noi nu am revenit la guvernare de dragul unor ministere, dar pentru a face ordine. Dacă nu suntem ascultaţi, la începutul lunii noiembrie părăsim alianţa”, a precizat preşedintele PL în cadrul unei emisiuni la Prime TV.

Ghimpu a spus că s-ar putea repeta situaţia din 2001, când comuniştii au preluat puterea. „În 2001, oamenii nu au votat pentru comunişti, dar împotriva fostei guvernări. În loc să progreseze, lucrurile au degenerat. În 2009, la guvernare au venit forţele pro-europene, dar lucrurile tot nu au progresat”, a explicat liderul liberal, citat de IPN.

Candu: Clasa politică trebuie să se reformateze

Democratul Andrian Candu a comentat declaraţiile lui Mihai Ghimpu, afirmând că întreaga clasă politică ar trebui să plece de la guvernare dacă nu reuşeşte să lanseze şi să promoveze reforme. „Nu am discutat anumite termene limită pentru reforme, ele sunt importante de ieri şi nu trebuie să aşteptăm luna noiembrie. Mi-am propus alt termen, alt scop, şi am vorbit că dacă această clasă politică nu ia măsuri radicale şi nu face reforme până la sfârşitul anului, urmează să plece şi să-i lase pe alţii. Termenul domnului Ghimpu, noiembrie, e întârziat, eu aş zice că trebuie să începem în următoarele zile”, a remarcat şeful Parlamentului.

Andrian Candu a precizat că această clasă politică va trebuie să se reformateze şi că în politică uneori trebuie să faci un pas înapoi. Parlamentarul a spus că aceasta nu înseamnă neapărat să vină alte partide, poate oameni noi, alte feţe. „Astăzi, sunt atât de multe care macină această societate, de aceea clasa politică trebuie să găsească maturitatea ca să vină cu un mesaj, cu reforme, ca să coalizeze societatea”, a mai spus oficialul.

Filat: Partidele proeuropene sunt în criză de imagine

Şi liberal-democraţii sunt de acord cu faptul că partidele de la guvernare pierd din încrederea alegătorilor. Într-un interviu pentru Tribuna, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că dacă în Republica Moldova ar avea loc alegeri anticipate, atunci la putere ar veni partidele proruse, ceea ce ar însemna şi schimbarea vectorului extern. „Partidele proeuropene sunt acum în criză de imagine şi nu mă tem să recunosc acest lucru. La cauze mă voi referi altă dată. Pentru că, dacă deschid acum această paranteză, risc să arunc în aer toată politica moldovenească. Toate la timpul lor. Acum important este să înţelegem că, în condiţiile unei crize de imagine a partidelor proeuropene şi în condiţiile unei lipse de alternative pe segmentul de dreapta, stânga ar câştiga lejer alegerile anticipate. Iar aceasta ar însemna în mod sigur schimbarea vectorului extern de dezvoltare a ţării”, a declarat Filat.

Acesta crede că evenimentele din ultimele zile în care sunt implicaţi politicienii proruşi, nu înseamnă decât intenţia de a slăbi tabăra pro-UE. „În context, aş vrea să vă amintesc că o situaţie similară am avut şi în ajunul ratificării Acordului de Asociere cu UE şi despre aceasta s-a scris în presă, au intervenit şi instituţiile abilitate ale statului, şi liderii politici au dat aprecierile de rigoare. Să nu credeţi că acum miza e mai mică decât atunci. Tare mi-aş dori ca toţi deputaţii din alianţa de guvernare să înţeleagă importanţa istorică a momentului pe care-l traversăm, să înţeleagă că au fost votaţi de cetăţeni ce-şi doresc un viitor european şi că nu au nici un drept să-şi bată joc de votul cetăţenilor, folosind mandatul de deputat după cum le dictează interesele de moment. Apropo, mie sincer îmi pare rău de acei politicieni care, căutînd interese de moment, uită că se fac de ruşine nu doar pentru tot restul vieţii, ci riscă să rămână în istorie cu ruşinoasa imagine de trădători ai intereselor ţării în cele mai cruciale momente. Până la urmă, istoria este cea care ne judecă pe toţi”, a mai spus Vlad Filat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite