Eurodeputatul Dragoş Tudorache, despre decizia lui Igor Dodon de a recunoaşte alegerile din Belarus: „O apropiere de linia politică a Moscovei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoş Tudorache, a declarat că nu este surprins de faptul că preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a recunoscut rezultatele alegerilor prezidenţiale din Belarus, în timp ce scrutinul este contestat de statele UE.

„Nu mă surprinde, din păcate. O spun cu toată responsabilitatea, întregul comportament politic şi semnalele politice date de Igor Dodon în acest an nu au fost decât într-un singur sens şi anume o apropiere foarte mult de linia politică a Moscovei şi o îndepărtare din ce în ce mai mult de agenda europeană pe care Moldova de altfel şi-a asumat-o demult”, a declarat Dragoş Tudorache la emisiunea „Adevărul Live”.

Republica Moldova se numără printre cele 14 state care au recunoscut alegerile prezidenţiale din Belarus, câştigate de actualul lider de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko. Pe 10 august, adică a doua zi de la scrutinul din Belarus, preşedintele Igor Dodon s-a grăbit să-l felicite pe omologul său belarus cu victoria la prezidenţiale şi în aşa mod a inclus R. Moldova în rândul ţărilor care ar sprijini regimul lui Lukaşenko.

Cele 14 ţări care au recunoscut rezultatul alegerilor din Belarus sunt: China, Rusia, Turcia, Azerbaidjan, Armenia, Venezuela, Vietnam, Kazahstan, Kârgâzstan, R. Moldova, Nicaragua, Siria, Uzbekistan şi Tadjikistan, scrie Meduza.io.

Între timp, mai multe state au refuzat să recunoască alegerile: Marea Britanie, Canada, Irlanda, Letonia, Lituania, Estonia, dar şi miniştrii de Externe a 27 de state din UE.

Amintim că preşedintele Igor Dodon l-a felicitat pe omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, pentru victoria la prezidenţiale. Ulterior, Dodon şi-a explicat gestul ca fiind unul corect, pentru că ar fi vorba despre despre „o regulă protocolară”.

„Noi avem relaţii prietenoase, avem un parteneriat normal. Fostul preşedinte (Nicolae Timofti) i-a oferit lui Lukaşenko şi Ordinul Republicii. Lukaşenko ne-a ajutat mult, avem multe întreprinderi mixte. În plus, CEC-ul oficial a recunoscut alegerile. Ce trebuie să facă un conducător de stat în aşa situaţie? Desigur, să-l felicite, să-i dorească succes”, a declarat Igor Dodon în emisiunea sa „Preşedintele răspunde”.

Cât priveşte protestele din Belarus, care au început imediat după alegerile din 9 august şi continuă şi astăzi, în care poliţia aplică forţa nejustificat împotriva protestatarilor, Dodon a spus că „este problema internă a lor”.

Totuşi, Dodon a accentuat că este nemulţumit de faptul că în Belarus se aplică forţa împotriva manifestanţilor: „Evident că este rău”. 

El a menţionat că evenimentele de acum din Belarus îi amintesc de protestele din 7 aprilie 2009 de la Chişinău. 

„Mulţi dintre voi, care atunci aţi ieşit sincer împotriva lui Voronin, contra comuniştilor. Şi ce? Ce s-a întâmplat mai apoi? Au furat un miliard, s-a început un război între oligarhi, apoi au mai furat câte ceva”, a spus Dodon.

Pe de altă parte, Igor Dodon a lăudat ceea ce s-a realizat în Belarus de la destrămărea URSS, subliniind că a rămas impresionat de ceea ce a văzut când a vizitat Minsk-ul.

„Îmi pare rău de Moldova şi de cetăţenii noştri. Belarusul pe fundalul nostru arată mult mai bine. Acum nu vorbesc despre Lukaşenko. Am fost în Belarus de câteva ori. Ştiţi cu ce mi s-a memorizat? Cu drumuri bune, ferme, întreprinderi care funcţionează, uzina de tractoare d eunde toată lumea cumpără tractoare, uzina de troleibuze, de autobuze. Piscine în fiecare sat şi şcoală etc. Vreau ca în Moldova să fie la fel şi cred că şi cetăţenii noştri vor acelaşi lucru. E rău asta sau bine?”, a afirmat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite