Dodon: Important este ca lupta electorală din Chişinău să nu ducă la destrămarea coaliţiei de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodon susţine că un aspect important al actualului scrutin electoral este ca lupta pentru Primăria municipiului Chişinău să nu ducă la destrămarea coaliţiei de guvernare formate din blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor şi căderea actualului Guvern, transmite IPN.

 Şeful statului spune că sarcina lui este de a face tot posibilul ca aceste riscuri să fie minimizate. Mesajul lui Igor Dodon către reprezentanţii celor două forţe politice este că viaţa nu se încheie cu aceste alegeri locale şi că după 20 octombrie vor trebui să se aşeze la masa de negocieri.

Şeful statului spune că deocamdată nu există conflicte serioase nici în teritoriu, nici în Chişinău. „La nivel de sate, de primari şi consilieri locali nu ar trebui să existe contradicţii între partidele care formează acum majoritatea parlamentară. La nivel de raioane şi oraşe, la fel, nu văd mari riscuri. Va fi important ca după aceste alegeri partidele care formează majoritatea parlamentară să se înţeleagă şi să creeze asemenea coaliţii şi la nivel local. Principala luptă se dă în capitală”, spune Igor Dodon.

Preşedintele spune că în Chişinău situaţia s-ar putea crea o situaţie foarte interesantă şi ar putea exista un câştigător la funcţia de primar chiar din primul tur. „Eu sper că nu va începe iarăşi lupta geopolitică, tancuri etc. Am văzut diferite declaraţii, se încearcă atragerea mea. Acum mulţi concurenţi şi partide mă vor critica şi vor încerca să mă atragă în polemici”, susţine Igor Dodon.

Şeful statului menţionează că este important faptul ca toate partidele să înţeleagă că actualmente este un Guvern de coaliţie, că trebuie să existe consens. „Din păcate, nu toţi înţeleg acest lucru”, a declarat preşedintele.

În opinia şefului statului, după alegeri, Guvernul, Parlamentul şi preşedintele trebuie să înainteze 4-5 iniţiative care să se refere la acordarea susţinerii financiare a familiilor social-vulnerabile pentru sezonul de încălzire, alocarea resurselor pentru reparaţia drumurilor, creşteri salariale. „Dacă nu vom face acest lucru, încrederea în Guvern va cădea. În această situaţie, noi nu vom avea altă soluţie decât să criticăm acest executiv”, a conchis Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite