Curtea Constituţională, sesizată de deputaţii PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii fracţiunii Partidului Acţiunii şi Solidaritate, Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca, au depus două sesizări la Curtea Constituţională în legătură cu intrarea în vigoare a legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

 În prima sesizare, Curţii i s-a solicitat să facă claritate şi să răspundă la întrebarea dacă angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezenţa reprezentantului executivului în şedinţa plenară a legislativului (şedinţă deliberativă, adică cu cvorum), indiferent dacă Parlamentul se află în sesiune ordinară sau nu, transmite IPN.

Potrivit PAS, şedinţa Parlamentului din 2 aprilie la care prim-ministrul urma să prezinte proiectul legii pentru care Guvernul îşi angaja răspunderea nu a avut loc în condiţiile lipsei cvorumului. Astfel, în spaţiul public au apărut întrebări dacă procedura prevăzută de Constituţie a fost sau nu respectată.

A doua sesizare vizează controlul de constituţionalitate a mai multor prevederi. Este vorba despre modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, a taxei pentru folosirea subsolului, a cotelor taxelor pentru extragerea resurselor naturale şi altor prevederi aferente din Codul Fiscal. Este vorba şi de spre modificarea Codului Fiscal prin oferirea facilităţilor la restituirea accizelor pentru magazinele duty-free în sensul intrării în ţară, precum şi modificarea termenului de punere în aplicare a dispoziţiilor Legii privind controlul tutunului care se referă la interzicerea expunerii la vedere a produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile publicului.

Deputaţii PAS menţionează că prevederile contestate se referă la aspecte care nu au nicio legătură cu obiectul legii pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea – acela de a institui măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă.

Şi deputaţii Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr au sesizat Curtea Constitutională privind „unele prevederi abuzive din modificările setului de legi asumate de Guvern”. Parlamentarii solicită anularea a trei chestiuni, şi anume  „cu privire la modificarea privind vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty free a mărfurilor accizate şi introducerea taxelor pe resurse naturale”.

https://www.ipn.md/ro/curtea-constitutionala-sesizata-de-deputatii-pas-7965_1072741.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite