Andrei Năstase, despre negocierea contractului cu Gazprom: Să fie demarată o anchetă penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Năstase FOTO IPN
Andrei Năstase FOTO IPN

Preşedintele fondator al partidului Platforma DA, Andrei Năstase, s-a dezlănţuit la adresa guvernării PAS. Năstase a calificat drept o „bătaie de joc” modul în care a fost negociat contractul cu Gazprom şi cere Procuraturii Generale să verifice dacă persoanele care au reprezentat interesele Republicii Moldova în Rusia nu au comis ilegalităţi sau abuzuri, notează IPN.

Andrei Năstase spune că Platforma DA examinează scenariul protestelor în masă, dacă guvernarea va admite acţiuni iresponsabile în raport cu cetăţenii.

Andrei Năstase s-a arătat nemulţumit de faptul că prerogativa negocierilor cu Gazprom a fost pasată vicepremierului Andrei Spînu. Potrivit lui Năstase, premierul Gavriliţa sau chiar preşedintele Sandu ar fi trebuit să reprezinte Republica Moldova la negocierile cu partea rusă. Năstase cere Procuraturii Generale să iniţieze o anchetă pe acest caz.

„S-a mers la negocieri cu o reprezentare foarte joasă. Acolo trebuia să se meargă la nivelul prim-ministrului sau chiar a preşedintelui. Cerem demisia acestui domn Spînu, care şi-a bătut joc de statul Republica Moldova şi de cetăţenii ei. Pe acest caz ar trebui să fie demarată, de urgenţă, o anchetă penală. Să fie anchetat modul în care au fost apărate, reprezentate drepturile Republicii Moldova în această tranzacţie. Este o neglijenţă crasă din partea celor care au reprezentat Republica Moldova acolo”, a spus Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

Mai mult, preşedintele fondator al Platformei DA spune că guvernarea ignoră recomandările Platformei DA privind depăşirea unor situaţii de criză şi admite scenariul unor proteste antiguvernamentale.

„Mijloacele noastre rămân aceleaşi, cele democratice, civilizate. Ce are în arsenalul său o opoziţie? Protestul. Dar întâi vom fi o opoziţie activă, constructivă, suntem dispuşi să ajutăm acolo unde e cazul. Dacă nu vor exista reacţii, bineînţeles, păstrăm în arsenalul nostru protestul. Dacă guvernarea îşi bate joc de oameni, vom protesta. Vom protesta prin toate mijloacele posibile, prin luări de atitudine, declaraţii, inclusiv - proteste”, a spus Andrei Năstase.

În contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, Platforma DA cere guvernării revizuirea mecanismului de compensare a tarifului, prin majorarea sumelor alocate cetăţenilor cu venituri modeste, precum şi alocarea compensaţiilor pentru agenţii economici, demiterea viceprim-ministrului Andrei Spînu, înaintarea unei solicitări către Gazprom privind demiterea actualei conduceri Moldovagaz, dar şi renegocierea contractului actual cu Gazprom.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite