Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte: Proiectul de lege privind sistemul electoral mixt are prevederi discriminatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
focsani votare 3

Potrivit Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, proiectul de lege privind sistemul electoral mixt, votat ieri de deputaţi în prima lectură, îi limitează pe alegători la votul doar în baza listelor de partid.

Membrii Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte s-au declarat astăzi nemulţumiţi de modul în care deputaţii au votat ieri proiectul de lege care prevede trecerea de la sistemul electoral cu reprezentare proporţională la unul mixt, în cazul alegerilor parlamentare. 

Potrivit reprezentanţilor coaliţiei, proiectul de lege nr. 163 din 16.04.2013 privind modificarea sistemului electoral din Republica Moldova a fost votat în grabă şi printr-o procedură netransparentă.

„Proiectul de lege nr. 163 adoptat la 18 aprilie în prima lectură conţine o multitudine de carenţe atât de fond cât şi de conţinut. Coaliţia se arată profund îngrijorată de adoptarea în grabă a acestui proiect de lege, fără consultarea largă a societăţii civile şi a unor instituţii internaţionale precum Comisia de la Veneţia, Consiliul Europei. etc.. Lipsa avizelor Guvernului / ministerelor şi a altor comisii parlamentare, precum şi lipsa avizului consultativ al Comisiei Electorale Centrale amplifică temerile vehiculate în societate precum că, adoptarea acestui proiect de lege face parte mai curând dintr-un târg politic în contextul negocierilor de depăşire a crizei politice din Republica Moldova“, se arată în comunicatul emis de Promo-Lex.

Totodată Coaliţia se mai arată îngrijorată şi de faptul că acest proiect de lege limitează drepturile electorale ale cetăţenilor Republicii Moldova din regiunea Transnistreană doar în baza listelor de partid, considerând această formă de vot drept una discriminatorie.

„O altă îngrijorare majoră a Coaliţiei ţine de faptul că, în contextul situaţiei social-politice prezente, cu acuzaţii interminabile de corupţie dar şi de oligarhizare a vieţii politice este foarte dificil de a prevedea consecinţele implementării unui astfel de sistem electoral. Considerăm indispensabilă expertizarea sub aspectul coruptibilităţii a acestui proiect de lege înainte de adoptarea în lectură finală“, se mai arată în comunicat

Potrivit proiectului de lege votat ieri, 51 de deputaţi urmează să fie aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi – în mod individual. În cele 50 de circumscripţii uninominale, vor câştiga candidaţii care obţin majoritatea voturilor. Dacă nimeni nu acumulează 50% plus un vot, va fi organizat turul doi de scrutin. Cetăţenii de peste hotare şi cei din stânga Nistrului vor vota doar în circumscripţia naţională.

Republica Moldova trece la sistemul electoral mixt

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite