UE se uneşte în faţa presiunii Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Gazprom din Moscova. FOTO: AP
Sediul Gazprom din Moscova. FOTO: AP

În calitatea sa de cel mai mare consummator de energie din lume, Uniunea Europeană ar trebui să caute căi pentru achiziţionarea în comun a gazelor natural, a afirmat noul şef al Uniunii Energetice din cadrul UE, Maros Sefcovici, conform Euractiv.

Această idee a fost avansată la începutul anului de către fostul premier polonez Donald Tusk la începutul acestui an, ca o modalitate de a rezista în faţa presiunilor exercitate de Rusia şi compania de stat Gazprom. Pe de altă parte, există voci la Bruxelles care afirmă că un astfel de plan ar genera probleme legate de legislaţia anti-trust şi ar fi greu de pus în practică, în ciuda faptului că actualul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk sprijină o Uniune Energetică întărită faţă de Rusia.

Maros Sefcovici, care a preluat funcţia de vice-preşedinte pentru Uniunea Energetică la îmceputul acestei luni, a sugerat că Europa ar putea o strategie graduală în această chestiune: ”Suntem cel mai mare consummator de energie din lume. Ne plătim facturile la timp şi ar trebui să facem tot ce putem pentru a explora idea achiziţionării comune de gaze naturale, într-o formă gradual”.

Uniunea Europeană plăteşte 400 de miliarde de euro anual pentru importurile de combustibili fosili, iar Comisia Europeană a stabilit ca strategie generală reducerea consumului de energie şi diversificarea surselor de aprovizionare, ca şi demararea unor paşi pentru realizarea uniunii energetic pe baza unei infrastructure capabile să asigure transferurile transfrontaliere.

Printre căile de progres în aceste domenii, Sefcovici a citat ţintele energetice ale blocului comunitar. Acesta a anunţat că va insista pentru implementarea celui de-al III-lea Pachet Energetic. Preşedintele rus Vladimir Putin a atacat în repetate rânduri această normă, care forţează firmele să separe producţia de structurile de transport. Acest lucru face ilegală conducta Southstream sponsorizată de Moscova, deoarece Gazprom ar urma să controleze atât conductele, cât şi gazele ce urmează să fie transportate. Moscova încearcă prin Southstream să ocolească Ucraina, cu care se află în conflict după anexarea Crimeei la începutul acestui an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite