Construcţia unui depozit de gaze ne poate costa peste 10 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană ar putea finanţa proiectul de construcţie în Republica Moldova a unui depozit de gaze, a anunţat vicepremierul Valeriu Lazăr. Cercetătările preliminare arată că acest obiectiv va costa cel puţin circa 10 miliarde de lei

Ministrul Economiei a spus că depozitul ar putea fi amplasat în apropiere de localitatea Cazaclia, Găgăuzia, dar nu a oferit detalii tehnice, precum volumul de gaze ce ar putea fi stocat sau cât ar putea costa construcţia lui.

Lucrări plătite de Moldovagaz, cu acordul Gazprom

Datele oficialului se bazează pe un studiu de prefezabilitate, efectuat în 2011-2012, de cercetătorii de la Institutul de Energetică în colaborare cu cei de la Institutul de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiinţe, la comanda Moldovagaz şi cu aprobarea Gazprom.

„Rezultatele cercetării arată că un astfel de depozit este posibil de construit. În el ar putea fi stocate peste un miliard de metri cubi de gaze. Au fost analizate 18 posibile locaţii, dintre care au fost selectate 6-8. Mai departe ar urma să fie realizat un studiu de fezabilitate cu foraje, care implică costuri destul de mari“, explică Vadim Berzan directorul Institutului de Energetică.

Savantul spune că nu s-a făcut o estimare a costurilor, dar a precizat că acestea ar fi foarte mari. „De existenţa acestui depozit este interesat şi furnizorul de gaze, dar şi consumatorii. Problema este de unde se vor lua bani pentru un astfel de proiect“, a mai menţionat Berzan.

Anterior, un grup de specialiştii ruşi de la Gazprom au prezentat autorităţilor de la Chişinău câteva analize în acest sens, în care susţineau că pentru securizarea livrărilor de metan pentru consumatorii din Moldova cea mai bună soluţie ar fi construcţia unor depozite cu o capacitate de 228 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Un proiect extrem de costisitor

Un alt studiu la acest subiect realizat în anul 2009 de un grup de experţi britanici de la Berkeley Associated demonstra că ridicarea unui depozit de circa 500 milioane de metri cubi ar implica o investiţie de 533-769 milioane de euro.

Potrivit analizei lor, stocarea gazelor în sondele deja exploatate de la Victorovca, în sudul ţării, ar necesita investiţii de circa 770 milioane de euro (13,3 miliarde de lei), dintre care 325 milioane de de euro costul depozitului, 256 milioane de euro – costul de forare a 1.000 de puţuri şi 188 milioane de euro – costul construcţiei unor conducte de acces.

Ca soluţii mai ieftine au fost identificate alte structuri adânci, la fel în sudul Moldovei, care ar putea fi luate în considerare pentru depozitarea gazelor în subteran. Experţii Berkeley Associated spuneau că au identificat şase locaţii potenţiale, care justifică o analiza ulterioară. Cu toate acestea, ei susţin că fără informaţii detaliate, posibilitatea creării acolo a unui depozit subteran „se bazează doar pe o serie de ipoteze“. Soluţia de alternativă ar costa 533,5 milioane de euro.

Bani din majorarea tarifelor

Studiul britanicilor relevă că pentru recuperarea investiţiei în decurs de şapte ani, în cazul unui depozit la Victorovca, preţul de consum (tarifele - n.r.) al gazelor ar necesita o creştere de 89 euro (circa 1.540 de lei) pentru o mie de metri cubi sau ar fi nevoie de majorarea tarifelor cu 8,1% pe an, în decurs de şapte ani. Dacă termenul de recuperare a investiţiei va fi de 20 de ani, ar fi necesară o majorare a tarifelor cu 66 euro pentru o mie de metri cubi sau ajustări de tarife cu câte 3,6% pe an. În cazul depozitului de alternativă, preţul de consum al gazelor ar necesita o creştere de 61 euro (circa 1.055 de lei) pentru o mie de metri cubi sau ar fi nevoie de majorarea preţului cu 6,0% pe an, în decurs de şapte ani. În cazul necesităţii de a recupera investiţia în 20 de ani, ar fi necesară o majorare a tarifelor cu 45 euro per mia de metri cubi sau o creştere de 2,6% pe an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite