Ce poate privatiza Republica Moldova pentru ca România să devină principalul partener economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu
Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu

România va deveni principalul partener economic al Republicii Moldova, după finalizarea unor proceduri de privatizare, a afirmat, sâmbătă, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, la finalul şedinţei comune a guvernelor celor două ţări.

"România este al doilea partener major economic al Republicii Moldova. Dar va fi primul, după privatizare", a spus premierul român, fără a oferi alte detalii.

Nici premierul moldovean Vlad Filat nu a relatat despre ce e vorba. În acelaşi timp printre obiectivele industriale ce au fost scoase recent la privatizare de către Agenţia Proprietăţii Publice (APP) de la Chişinău, figurează active care au mai fost scoase la vânzare, dar nu s-au bucurat de atenţia investitorilor străini sau locali.

În acelaşi timp în proprietatea statului mai rămân obiective economice importante, care ar putea fi scoase la privatizare. Printre acestea se numără compania Moldtelecom, care controlează peste 90% din piaţa de telefonie fixă,  întreprinderea Tutun-CTC, Banca de Economii, două reţele electrice de distribuţie, trei CET-uri etc.

De asemenea mai multe întreprinderi de stat, urmează a fi transformate în societăţi pe acţiuni pentru a putea atrage în capitalul lor investiţii străine.

În Republica Moldova sunt înregistrate 1227 societăţi mixte moldo-române, dintre care 130 constituite anul trecut, cu o valoare de capital subscris de 30 milioane dolari.
România ocupă prima poziţie investiţională în Republica Moldova după numărul de societăţi mixte şi locul 7 după valoarea capitalului subscris, arată datele oficiale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite